Guvernul României a aprobat recent un program prin care se vor face investiții ce vor presupune amplasarea a 18 lansatoare de rachete antigrindină în zona Suceava – Botoșani. Având în vedere unele controverse care au existat mai ales în sudul țării, cu fermieri care au contestat eficiența acestor sisteme, acuzând chiar că acestea fac mai mult rău decât bine, Direcția Agricolă Suceava a decis să organizeze, săptămâna viitoare, o ședință de informare cu fermierii suceveni pe această temă.
Vocile care contestă aceste sisteme spun că rachetele alungă nu doar norii cu risc de căderi de grindină, ci precipitațiile în general. Astfel, ar face mai mult rău decât bine.
Elena Claudia Gogu, directorul executiv al Direcției Agricole Suceava, le va prezenta fermierilor interesați datele tehnice cu privire la aceste sisteme.
”Vrem să ne asigurăm că agricultorii știu despre ce este vorba. Discuțiile din sudul țării au plecat de la niște idei preconcepute, însă este un nonsens, sunt investiții majore în sisteme performante și eficiente”, a spus Elena Claudia Gogu.
Pe scurt, aceste sisteme antigrindină au următorul principiu de acțiune: din lansatoare, norii sunt însămânțați cu ioni de argint și practic gheața este dispersată. Evident, norul nu se dizolvă, el rămâne acolo, va ploua în continuare, însă precipitațiile nu vor mai ajunge pe pământ sub formă de gheață, ori cel puțin nu sub forma de gheață care să distrugă culturile.
Directorul Direcție Agricole Suceava spune că din discuțiile pe care le-a avut acum cu fermierii suceveni nu a observat o reticență expresă a acestora față de sistemele antigrindină. Oamenii sunt în general neinformați pe această temă, astfel că o întâlnire de lucru este considerată mai mult decât necesară.
Prefectura Suceava a transmis recent că în zona Suceava – Botoșani vor fi montate 18 lansatoare de rachete antigrindină. Aceasta după ce în ședința de Guvern de vineri, 25 martie 2022, au fost aprobate obiectivele celei de-a XXII-a etape anuale a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024, precum și fondurile necesare pentru îndeplinirea lor.
Așadar, programul are două componente, sistem antigrindină, dar și stimularea precipitațiilor.
În urma demersurilor Prefecturii Suceava și ale Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava, în cadrul Centrului Zonal de Coordonare Moldova vor fi realizate studii, proiecte tehnice, lucrări și achiziţii de echipamente și dotări pentru înființarea grupului de combatere a căderilor de grindină Suceava-Botoșani, cu 18 puncte de lansare.
Sistemele ar urma să devină efectiv funcționale în doi, maximum trei ani.
Intervențiile cu aceste sisteme asupra norilor predispuși la formarea de grindină se realizează în perioada aprilie-octombrie. Norii vizați de însămânțare cu ioni de argint sunt cei cu dezvoltare puternică pe vertical (Cumulonimbus).