M-am inspirat din Germania și am preluat sintagma ‟guvern semafor”: PSD – roșu, PNL – galben, UDMR – verde! Nu este nici o problemă că avem ‟coaliție semafor”, dar apare întrebarea: cine îl conduce (intern, extern) și mai ales cine reglează timpii de funcționare! Încerc să-i evidențiez pe cei ce cred că au rol determinant în funcționarea ‟semaforului”.
Pe plan intern consider că se detașează următoarele:
- băncile - care acordă împrumuturi cu dobândă de 2,5 ori mai mare ca în Ungaria și de 10 ori față de Bulgaria (cine negociază dobânda din partea României?) - blochează intrarea în zona euro (dobânzi mai mici) ceea ce distruge competitivitatea societăților românești;
- ‟băieții deștepți” din sectorul energetic (monopol ascuns) care ne vând gaze mai scump decât în Germania, blochează investițiile (off shore!), promovează liberalizarea în folos propriu, distrug firme ce nu pot concura pe piața externă (ALRO) și determină creșterea prețurilor în comerț;
- importatorii care aduc marfă ieftină și de proastă calitate (Turcia, China etc.) sau puternic subvenționată (porc, cartofi etc.) distrugând producția internă și favorizând astfel achiziția de terenuri și fabrici de către străini ce beneficiază de dobânzi mici la împrumuturi.
Pe plan extern deranjează:
- obligarea de a nu accepta anumiți parteneri (China) și chiar acte normative de interzicere, în condițiile în care USA crește comerțul cu China.
- presiuni politice (MCV, Schengen) pentru preluarea unor active benefice în România: Portul Constanța (Olanda), Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CEC;
- scoaterea din politică a celor neconvenabili (care au promovat ‟taxa pe lăcomie”, vânzarea pe BVB a gazului românesc cel puțin 50% și nu la Viena sau Amsterdam) și promovarea ‟ghioceilor” ce acționează întocmai și la timp.
Nu am epuizat subiectul (nici o treime!), dar este de dorit și pentru mine o românizare a economiei (‟prin noi înșine” cum spuneau liberali interbelici) și cooperare cu parteneri externi în poziție verticală ca ‟semaforul” de la intersecție.
Nu critic străinii (ca cei de la Sputnik); ei cer și ai noștri (oare sunt ai noștri?) dau. Cine e chiar atât de prost (chiar așa) și ticălos?
Dan Strutinschi