În data de 28 martie 2022 s-a desfășurat simularea probei scrise la limba și literatura română din cadrul examenului național de bacalaureat, sesiunea 2022.
La această probă au fost prezenți 5015 elevi. Niciun candidat nu a fost eliminat.
„În județul Suceava, pentru susținerea probelor scrise sunt înscriși 5807 elevi, dintre care 5249 din clasa a XII-a și 558 din clasa a XIII-a seral și frecvență redusă. Organizarea și desfășurarea examenului are loc în 42 de centre de examen”, a precizat inspectorul şcolar general, prof. Grigore Bocanci.
Conform procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, au fost aprobate 18 solicitări de desfășurare a examenului în condiții speciale:
- redactarea lucrării scrise prin dictarea conținutului acesteia de către candidat unui profesor asistent pentru șase elevi de la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți (1 elev), Liceul Teoretic ”Filadelfia” Suceava (1 elev), Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni (1 elev), Colegiul National ”Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc (1 elev), Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc (1 elev) și Colegiul Tehnic ”Al. I. Cuza” Suceava (1 elev), cu mențiunea că elevii de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc și Colegiul Tehnic ”Al. I. Cuza” Suceava beneficiază și de condițiile de utilizare a materialelor sau instrumentelor compensatorii și prelungirea timpului cu 1,5 -2 ore;
- prezența unui însoțitor, cadru didactic cu specializarea Psihopedagogie specială în sala de examen pentru un elev de la Liceul Tehnologic ”Ștefan cel Mare” Cajvana, cu mențiunea că acesta beneficiază și de condițiile de utilizare a materialelor sau instrumentelor compensatorii, transmiterea subiectelor prin dictare de către un profesor asistent și prelungirea timpului cu 1 oră;
- prelungirea timpului de lucru de 1 oră pentru un elev de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului;
- asigurarea unui interpret mimico-gestual pentru zece elevi de la Liceul Tehnologic Special Bivolărie, cu mențiunea că aceștia beneficiază și de prelungirea timpului de lucru de 1 oră.
Celelalte probe se vor desfășura conform următorului calendar:
- 29 martie: proba obligatorie a profilului - E.c)
- 30 martie: proba la alegere a profilului și specializării - E.d)
31 martie: proba la Limba și literatura maternă - proba E.b).