În perioada 14-18 martie 2022, patru eleve ale Colegiului Național „Mihai Eminescu” Suceava, Avram Clara, Ilucă Denisa, Prepeliță Georgiana și Sârbu Riana, însoțite de profesoarele coordonatoare, Daniela Irina Melisch și Ana Cristina Șerban, au participat la a doua mobilitate din cadrul proiectuluiERASMUS+ 2020-1-IT02-KA229-079431_6 „Cultural Heritage Explorers And Presenters TRIPPS”. Proiectul s-a desfășurat în Spania, în localitatea Fuentesauco, în cadrul parteneriatului încheiat între școlile din România, Spania, Turcia, Italia, Portugalia și Polonia și a avut drept scop crearea unor conexiuni între persoane de diferite naționalități și culturi, iar elevii implicați au avut parte de numeroase beneficii, atât în plan educațional, cât și în plan psihologic, îmbunătățindu-și abilitățile de comunicare și de lucru în echipă.
În prima zi a proiectului, elevii au participat la ceremonia de deschidere, ce a avut loc la școala parteneră IES Fuentesauco, ceremonie urmată de un tur al liceului, care a cuprins și activități de interacțiune și cooperare. S-a desfășurat apoi un workshop de înregistrare și editare video, cu aplicații practice la care au participat, pe rând, toți elevii din cadrul proiectului. Ei au beneficiat și de o vizită informativă la Primăria localității Fuentesauco, după care toți participanții au fost invitați la un prânz tradițional spaniol.
Spre finalul zilei, oaspeții din cele cinci țări și-au vizitat gazdele, începând astfel o altă componentă a proiectului, cea de cunoaștere a modului de viață, a obiceiurilor și tradițiilor locale.
Ziua a doua a proiectuluia debutat cu proiecția materialelor video de prezentare realizate de fiecare școală participantă. Elevii din cele cinci țări vizitatoare au realizat, înainte de sosirea în Spania, un videoclip de prezentare a liceului la care studiază și unul al zonei din care provin, materialele video ale Colegiului Național „Mihai Eminescu” fiind foarte apreciate.
Ulterior, participanții la proiect au vizitat orașul Zamora, localitatea cu cele mai multe biserici romanice din toată Europa, oraș supranumit „Muzeu al artei romanice”. Ziua s-a încheiat cu o cină tradițională oferită de gazde.
Cea de a treia zi a fost rezervată vizitării unor obiective turistice, primul dintre acestea fiind localitatea Almendra Dam, unde există o panoramă superbă a râului Duero. Au urmat apoi localitatea Fermoselle și o scurtă vizită în țara vecină, Portugalia, în orașul Miranda do Douro.
A patra zi a început cu un nou workshop de editare video, susținut de această dată de elevi ai liceului din Fuentesauco, după care echipele internaționale au lucrat pentru a crea un clip video, care să înglobeze experiența celor trei zile petrecute în Spania. În aceeași zi, participanții la proiect au avut parte de un spectacol de dansuri tradiționale, primarul orașului a oferit mici suveniruri elevilor și profesorilor, iar apoi a urmat o ultimă vizită la gazdele spaniole.
Cea de a cincea zi a proiectului i-a regăsit pe cei din grupul Erasmus+ în Salamanca, oraș în care oaspeții din cele cinci țări au fost cazați. După vizitarea principalelor obiective turistice ale orașului, a avut loc prezentarea videoclipurilor realizate cu o zi în urmă. Ultimele ore ale acestei experiențe interculturale au fost rezervate socializării dintre gazde și elevii din România, Spania, Turcia, Italia, Portugalia și Polonia.
A fost o experiență deosebită, care le-a permis tuturor celor implicați să se dezvolte atât pe plan personal, cât și cultural și educațional, oferindu-le șansa de a apela la valori și principii internaționale, dar mai ales de a-și desăvârși cultura generală.
Clara Avram