De Buna Vestire, mare sărbătoare creștină, de celebrare a zilei în care Arhanghelul Gavriil a vestit-o pe Fecioara Maria că va lua în pântece şi va naşte în lume pe Fiul lui Dumnezeu, în centrul municipiului Suceava a avut loc un eveniment ajuns la cea de-a 13-a ediție - „Marșul pentru viață. Împreună pentru viață”.
Acțiunea s-a desfășurat în intervalul orar 14:00-16:00, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, unde s-au adunat zeci de tineri cu pancarte și bannere
cu mesaje antiavort, de susținere a miracolului vieții și luare a unor decizii corecte înainte de a avea efecte și asupra altora.
„Alege viața”, „Alegerile se fac înainte de concepție”, „Zâmbește, mama ta a ales viața”, „Viața este o minune”, „Viața începe din momentul concepției”, „O inimă se oprește, alta se frânge”, sunt câteva dintre mesajele transmise de tinerii participanți la protest. O parte dintre ei, membrii ATOS, au avut o apariție de efect pe esplanadă, purtând steaguri cu drapelul național, care fluturau în vânt, atrăgând atenția.
Doctorul Mircea Pușcașu, unul dintre organizatorii evenimentului, a făcut un scurt istoric al legalizării avortului în România, atrăgând atenția asupra unui fenomen anormal, de ucidere a pruncilor din pântec, ceea ce nu fac animalele, dar oamenii da.
„Cercetările științifice arată că inima unui copil începe a bate încă de la vârsta intrauterină de 4 săptămâni. Un avort oprește o inimă care bate, o viață, un om cu infinite posibilități. Date neoficiale arată că în România se fac în medie peste 300 de avorturi pe zi, cumulându-se peste 20 de milioane de avorturi din `89 până azi”, au explicat organizatorii „Marșului pentru viață”.
Aceștia au militat pentru crearea unor medii autorizate de sprijinire și educare a gravidelor, care să fie consiliate obligatoriu înainte de a se ajunge la decizia de efectuare a avorturilor, precizându-se că în fiecare zi, numai la Spitalul Județean Suceava, se fac, în medie, 4 avorturi, cifra fiind mai mare la nivelul întregului județ.
„Toate aceste manifestări au ca obiective înscrierea pe agenda publică a unor subiecte precum necesitatea sprijinirii femeilor aflate în criză de sarcină și descurajarea practicării avortului. Această practică, brutală și inumană, a devenit fenomen social grav și este un simptom al crizei morale profunde prin care trece societatea noastră”, au mai transmis organizatorii evenimentului - Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Federația ProVita, ASCOR Suceava, Studenți Pentru Viață – Suceava, ATOS – Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni, ASUS – Asociația Studenților din Universitatea Suceava, Centrul Ecclesia, Asociaţia ProVita Bucovina, Tipografia DP7 și Bucovina Profundă.