Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 71 (7988)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Examinări performante

Cancer la sân descoperit la 10 la sută dintre femeile investigate la mamograful „3D” al spitalului din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Examinările efectuate la mamograful cu tomosinteză din dotarea Laboratorului de Imagistică Medicală al Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava permit diagnosticarea cu acuratețe a cancerului la sân și, foarte important, diagnosticarea în faze de început ale bolii. Contextul pandemic și reticența multor suceveni față de prezentarea la spital în această perioadă au dus la scăderea numărului de investigații, dar din păcate a crescut numărul femeilor cu cancer.

Unul dintre cei doi medici care efectuează astfel de examinări la spitalul sucevean, dr. Agata Petrescu, a arătat că dacă în anul 2019 au fost efectuate 1.896 de mamografii, cu 8% cazuri de neoplasm mamar descoperite, în 2021 numărul investigațiilor a fost mai redus, doar 1.038 de mamografii, dar 10% din cazurile investigate au fost depistate cu cancer mamar.

Dr. Petrescu a subliniat că din acest an, odată cu constituirea echipei multidisciplinare de diagnostic și tratament al cancerului de sân la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, adresabilitatea a crescut considerabil. Pacientele de până acum au fost nu numai din județul Suceava, ci și din Botoșani, Bacău, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Neamț, Iași și Brașov, femei care au venit aici la recomandarea altor paciente ce au beneficiat de servicii medicale la spitalul sucevean.

 

A crescut numărul sucevencelor care își verifică periodic starea de sănătate

Un alt aspect semnalat de dr. Petrescu este că, dacă la început, după operaționalizarea mamografului, în anul 2017, femeile veneau pentru investigații în stadii avansate de boală, adică atunci când aveau o problemă palpabilă, ca de exemplu apariția unui nodul, din anul 2019 au început să vină pentru examinări de rutină, periodice, lucru care a permis diagnosticarea bolii în faze incipiente și implicit s-au înregistrat rezultate foarte bune la tratament.

În ceea ce privește categoriile de vârstă la care a fost diagnosticat cancerul la sân, plaja este foarte largă: între 27 și 85 de ani, cu un vârf de incidență între 40 și 60 de ani. De regulă, la persoane cu vârste înaintate cancerul mamar nu este foarte agresiv, ci este caracterizat de o evoluție lentă. În unele situații suspiciunea de cancer la sân a apărut cu ocazia unor consultații efectuate în alte secții ale spitalului, precum Chirurgie generală, Diabet, Medicină internă, Nefrologie, Obstetrică-Ginecologie, Reumatologie, Pneumologie, Oncologie, Oftalmologie, ORL, Neurochirurgie sau Endocrinologie, de unde pacientele au fost trimise de medici pentru investigații în această direcție.

Solicitările și necesarul sunt numeroase, dar capacitatea spitalului de a le satisface este limitată. Doar doi medici, dr. Agata Petrescu și dr. Ilinca Cîmpanu, efectuează astfel de examinări, cărora li s-au alocat două zile pe săptămână deoarece laboratorul de Imagistică al spitalului acoperă atât investigațiile CT, radiologie și ecografie pentru pacienții internați, cât și pentru urgențe, pentru cei trimiși din ambulatoriul de specialitate și pentru solicitanții de examinări contra cost, pe bază de programare. Durata unei investigații este de 30 de minute, iar dacă unei paciente i se face atât mamografie, cât și ecografie, examinarea durează aproximativ o oră. Prin urmare, în timpul celor 6 ore/zi de program ale unui medic radiolog, teoretic pot fi investigate circa 6 paciente, dar practic întotdeauna numărul lor este mai mare. De exemplu, în perioada 1-25 martie a.c., în zilele alocate doctorița Agata Petrescu a efectuat 33 de mamografii. Prin urmare, pentru mamografii lista de așteptare este de aproximativ 3 luni.

 

Avantajele mamografiei „3D”

Recomandarea medicului este ca după vârsta de 20 de ani fiecare femeie să-și facă măcar o dată pe an o investigație la sân: femeilor cu vârsta de până la 40 de ani li se recomandă ecografia, iar celor peste 40 de ani, mamografia. În cazul în care la oricare dintre investigații medicul depistează o formațiune suspectă, se face obligatoriu și cea de-a doua.

Din păcate, în România nu există un program național de screening pentru cancerul la sân, astfel că examinările sunt gratuite doar pentru pacientele internate în spital. Partea bună este că pentru serviciile medicale contra cost prețul a fost menținut de spital la un nivel accesibil: o ecografie mamară cu elastografie costă 100 de lei, o mamografie costă 150 de lei, dar dacă se fac ambele investigații prețul este de 200 de lei.

Avantajul mamografului de la spital este că permite realizarea unei „hărți 3D” a sânului, inclusiv în profunzime, tomosinteza fiind cea mai avansată metodă din lume, de investigație a sânului. Prin această tehnică se poate diagnostica în stadii incipiente cancerul de sân, crescând cu 41% rata de detecție a cancerului mamar, în special a cancerului invaziv.

De asemenea, tomosinteza 3D reduce biopsiile mamare inutile în cazul rezultatelor fals pozitive, are o acuratețe foarte bună în a determina mărimea, forma și localizarea anomaliilor și este adecvată în cazul tuturor femeilor, inclusiv a celor cu țesut mamar dens.

Mamografia cu tomosinteză are avantaje superioare mamografiei digitale, cu o rată mai mare a identificării leziunilor canceroase și o reducere importantă a investigațiilor suplimentare inutile, oferind posibilitatea de depistare a cancerului mamar de dimensiuni mici care poate fi omis la mamografia digitală convențională. Un alt avantaj este iradierea redusă, doza de radiații la care este expusă pacienta fiind similară cu cea la care este expus un pasager pe parcursul unui zbor transatlantic.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cancer la sân descoperit la 10 la sută dintre femeile investigate la mamograful „3D” al spitalului din Suceava.
 Vizualizări articol: 1000 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cancer la sân descoperit la 10 la sută dintre femeile investigate la mamograful „3D” al spitalului din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei