Reprezentanții Facultății de Inginerie Alimentară au organizat la finele săptămânii trecute manifestarea științifică „Perspective asupra ştiinţei, cercetării şi inovației tehnologice în industria alimentară din România”. Evenimentul științific a fost organizat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, fiind considerat parte din cadrul proiectului de cercetare Pro-USV-Biom.
Cei peste 100 de participanți la eveniment au provenit de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Tehnică a Moldovei, Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuți, Liceul „Natanael” Suceava, Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Colegiul Tehnic „Petru Mușat” și Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor.
În cadrul lucrărilor au fost prezentate direcțiile de cercetare din cadrul proiectului amintit, precum: ”Materii prime neconvenționale pentru industria de panificație”, coordonat de prof. univ. dr. ing. Adriana Dabija, „Înlocuitori de lapte din surse vegetale: compuși bioactivi, procese de obținere şi categorii de produse”, al șef. lucrări dr. ing. Sorina Ropciuc, „Posibilități de utilizare a leguminoaselor germinate în panificație” cu prof. univ. dr. ing. Georgiana Codină, „IFS Food Standard: între necesitate și obligativitate pentru promovarea produselor românești de calitate!”, cu coordonatori conf. univ. dr. ing. Gabriela Constantinescu și șef lucrări dr. ing. Amelia Buculei, precum și „Alimentele viitorului” sub coordonarea prof. univ. dr. ing. Mircea Oroian.
În cea de a doua parte a evenimentului a fost organizat un cerc pedagogic al profesorilor care predau discipline din domeniile Industrie Alimentară, Agricultură și Protecția Mediului, coordonat de către prof. Monica Crețu de la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni. Inspector Beatrice Filipiuc a reafirmat cu această ocazie parteneriatul care există între mediul preuniversitar și Facultatea de Inginerie Alimentară. Astfel, prof. univ. dr. Mihai Dimian a subliniat deschiderea universității către mediul preuniversitar, în vederea susținerii cadrelor didactice pentru dobândirea gradelor didactice, colaborarea în pregătirea elevilor pentru concursurile școlare și orientarea acestora în carieră. El a reamintit direcțiile de cercetare din cadrul proiectului Pro-USV-Biom, centrate pe bioeconomie, precum: valorificarea subproduselor din industria alimentară pentru obținerea de produse cu valoare adăugată ridicată, valorificarea colecțiilor Băncii de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea" Suceava (BRGV), dezvoltarea de tehnici instrumentale pentru depistarea falsificării produselor alimentare, dezvoltarea de materiale de ambalare biodegradabile/comestibile, metode și tehnologii moderne de estimare a potențialului de producție a biomasei lemnoase, imagini satelitare în sprijinul monitorizării forestiere, studiul microbiotei intestinale în obezitate şi diabet, în relație cu comportamentul alimentar şi stilul de viață al pacienților, analiza genetică a virusului SARS-CoV-2 și a variantelor identificate. Cu aceeași ocazie prof. univ. dr. ing. Mircea-Adrian Oroian, decan al Facultății de Inginerie Alimentară, a menționat frumoasa colaborare dintre colegiile din județul Suceava și USV, precum și deschiderea instituției pentru noi colaborări educaționale.