Europarlamentarul și președintele Comisiei de muncă și afaceri sociale din cadrul Parlamentului European, Dragos Pîslaru, a efectuat, la finalul săptămânii trecute o vizită oficială în județul Suceava pentru a vedea modul în care este gestionată problema refugiaților din Ucraina. În cadrul unei conferințe de presă susținută alături de liderul USR PLUS Suceava, senatorul George Mîndruță, europarlamentul Dragos Pîslaru a spus, după vizitele în taberele de refugiați de la Siret și Rădăuți, că a constatat că există un comandament al autorităților locale sucevene care a creat fluxuri ce au permis gestiunea foarte bună a tranzitului de refugiați din Ucraina. „La Siret, avem în acest moment capacitatea de a asigura fie tranzitul, fie preluarea refugiaților. Din perspectiva copiilor, ceea ce am constatat, este că există un sprijin al societății civile, al UNICEF, Salvați Copiii și alte organizații care asigură din acest punct de vedere o primire foarte bună, cu asigurarea nevoilor de strictă necesitate. Și aș vrea să subliniez faptul că majoritatea refugiaților sunt femei cu copii și de aceea este nevoie de o asistență specială pentru aceste categorii”, a spus europarlamentarul român. El a adăugat că, după ce a vizitat tabăra de refugiați de la Rădăuți, a putut să constate și faptul că există deja anumite proceduri care se pot folosi pentru integrarea acestora.
Dragoș Pâslaru a precizat că în cadrul vizitei a avut o întâlnire și cu reprezentanții AJOFM, ai Direcției pentru Protecția Copilului și Consiliului Județean pentru a discupa modul în care se poate găsi un pachet de măsuri integrate pentru a susține preluarea pe termen mediu și lung a refugiaților care vor să rămână în România.
„Cea ce avem ca și constatare este că, în acest moment, cadrul european funcționează. Începând de marți vom avea permisele de ședere temporare emise de către autorități, inclusiv aici, în Suceava. Avem, în același timp, un cadru de finanțare care a fost flexibilizat și am discutat de nevoile pe care autoritățile și societatea civilă le au aici”, a spus europarlamentarul român. El a precizat că luni va avea discuții la nivelul Guvernului pentru a vedea măsura în care România poate beneficia de un pachet important de finanțare european care să permită gestionarea refugiaților din Ucraina, în contextul acestei situații. În final, Dragoș Pîslaru a ținut să aprecieze modul în care autoritățile sucevene și societatea civilă s-au implicat în gestionarea problemei refugiaților, el subliniind faptul că „în acest moment, ceea ce se întâmplă aici în Suceava este o exprimare a solidarității pe care noi o avem la nivel european”. De asemenea, el a mai adăugat că Uniunea Europeană și instituțiile europene sunt pregătite să susțină cu tot ce pot eforturile României de a gestiona problema refugiaților din Ucraina.