Personalul Direcției Sanitar Veterinare Suceava, alături de voluntari și ONG-uri, se află și el la permanență în Vama Siret, din 24 februarie, având deschis un punct veterinar care are rolul de a verifica și ajuta refugiații care nu și-au putut lăsa în urmă animalele de companie. Circa 3.000 de câini, pisici (ca excepție și iepuri de companie) au ajuns pe mâna veterinarilor suceveni în aceste zile.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a arătat că a văzut în aceste zile scene emoționante și în privința iubirii om-animal de companie. Au fost ucraineni care au putut lăsa aproape totul în urmă, nu însă și pisica sau câinele. Animalele au ajuns și ele flămânde și însetate în Vama Siret, mai ales în zilele foarte aglomerate de la începutul crizei.
”În marea lor majoritate, cei care au intrat prin Vama Siret cu animale de companie au plecat mai departe cu tot cu ele, excepțiile au fost câinii de rasă care au fost expediați între crescători, cu adresă exactă. Rolul nostru este de a verifica documentele animalelor, de a le face tratamente și formularele de localizare. Unde nu existau deloc documente am făcut tot ce era necesar, inclusiv vaccinare antirabică. De asemenea, asigurăm și hidratare, hrănire și accesorii pentru câini”, a explicat doctorul Voloșeniuc.
Au fost surprinse în aceste zile scene emoționante, cu câini foarte însetați, care au primit apă de la personalul veterinar și de la voluntari.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc a ținut să le aducă mulțumiri tuturor celor care au ajutat și ajută pe această linie, medici veterinari, ONG-uri, în special Asociației Casa lui Patrocle, precum și grupului Farmavet, care a pus la dispoziție un cort bine accesorizat.
În fine, au fost aduse mulțumiri și hotelurilor care au acceptat să-i primească și pe refugiații care aveau cu ei animale de companie.