Zeci de copii ucraineni, dar și persoane în vârstă din adăpostul pentru refugiați amenajat la Hotelul Mandachi au fost împărtășiți vineri dimineață de câțiva preoți suceveni. Pr. Mihai Cobziuc, directorul Departamentului minorități și misiune culturală, socială și identitară din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, vorbitor de limbă ucraineană, împreună cu pr. Filaret Ruscan, consilier Eparhial la Sectorul de misiune pastorală și actualitate creștină și cu pr. Răzvan Câmpulungeanu, misionar protopopesc al Protopopiatului Suceava II, au ajuns vineri dimineață la Hotelul Mandachi pentru a le oferi refugiaților și „hrană spirituală”. Preoții au mers în mijlocul lor și au rostit rugăciuni în limba ucraineană, au spovedit persoanele mai în vârstă, femei și bărbați, și le-au împărtășit. Circa 20 de copilași ucraineni s-au rugat în limba maternă și s-au împărtășit, alături de adulți. A fost un moment foarte emoționant, ne-a spus pr. Mihai Cobziuc, care aproape zilnic merge la Vama Siret, unde îi ajută pe refugiații ucraineni în calitate de translator, dar nu numai.
Implicare
„Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-a implicat încă de la început în ajutorarea ucrainenilor care vin la noi în țară, fugind din fața gloanțelor, dar a trimis tiruri cu ajutoare și în Ucraina. Eu fiind vorbitor de limbă ucraineană, am fost mereu prezent în Vama Siret, oriunde am putut să ajut”, a completat pr. Cobziuc. Tot el ne-a spus că este pentru prima dată de la început războiului când merge într-un centru pentru refugiați pentru a le oferi oamenilor atât de încercați posibilitatea de a se spovedi în limba ucraineană și de a se împărtăși cu Sfintele Daruri. A fost o mare bucurie, o mare emoție pentru copii, pentru mamele lor, pentru bunici să se împărtășească departe de biserica lor, de cei dragi, departe de casă, dar cu credința că Dumnezeu le este mereu aproape.
A fost emoționant și pentru cei trei preoți care i-au împărtășit pe refugiați cu Trupul şi Sângele Domnului Hristos. Fie că au fost copii sau adulți, cu toții s-au ridicat în picioare și cu mâinile împreunate au rostit rugăciuni în limba maternă, limba ucraineană. A fost o binecuvântare pentru ei, o misiune îndeplinită a preoților suceveni care au promis că vor mai merge și în alte centre de refugiați amenajate în județ, pentru a sta de vorbă cu oamenii, pentru a vedea care le sunt nevoile, ce pot face pentru ei, nu numai material, ci și sufletește, pentru că fiecare trăiește o dramă greu de reprodus în cuvinte.
La adăpostul pentru refugiații din Ucraina amenajat în unul dintre saloanele de lux din Suceava, cel de la hotelul lui Ștefan Mandachi, se aflămai mult femei, mame care au ajuns singure cu copiii lor în județul Suceava, având în vedere că după instituirea legii marțiale, bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani nu mai sunt lăsați să plece din Ucraina. Zeci de persoane au venit din Ucraina cu dorința de a rămâne în continuare în zona Sucevei, altele având în plan să plece în alte țări ale Europei, acolo unde se află alți membri ai familiilor lor.