În săptămâna 7-11 martie 2022 la Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava s-a derulat proiectul Erasmus+ „My Grandma՚s Toys” cu numărul de referință 2019-1-TR01-KA229-074560_6, în care am avut ca invitați școlile partenere din Turcia, Bulgaria, Portugalia și Spania.
Proiectul a avut ca temă principală confecționarea de păpuși și pătuțuri din materiale reciclabile și, de asemenea, readucerea în prim plan a cântecelor de leagăn, fie ele învățate de la părinți și bunici, fie compuse de copiii.
Obiectivele educaționale ale schimbului de experiență de la Suceava, au fost de a îmbunătăți abilitățile lingvistice ale participanților prin socializare și interacțiune interculturală. Scopul fiecărui partener a fost să-și prezinte propria cultură celorlalți, prin confecționarea de păpuși și compunerea de cântece de leagăn realizate de elevii din țările partenere. Aceștia au avut ocazia să observe la fața locului diferite modele de păpuși, pătuțuri și cântece de leagăn din alte culturi.
Prima zi a întâlnirii a fost una organizatorică și de integrare. Participanții au făcut o vizită la școala noastră, unde au fost primiți de către directorii școlii, doamnele Bobric Petronela și Ciupu Mariana-Vica, acestea ținând un discurs ce a marcat deschiderea oficială a mobilității în România. Din partea ISJ Suceava a luat cuvântul dl inspector pentru învățământ special Manolache Ciprian Ionuț, iar dna director adjunct al CSEI „Sf. Andrei” Simona Tofan a vorbit despre implicarea elevilor cu nevoi speciale în cadrul proiectului “My Grandma’s Toys”. După prezentarea scurtă a școlilor, orașelor și țărilor partenere, participanții la proiect au fost invitați să viziteze școala.
Activitățile au continuat, în după-amiaza aceleiași zile, cu organizarea expoziției și a Competiției internaționale de păpuși și pătuțuri, apoi toți copiii au petrecut timp cu familiile elevilor români, participând la jocuri, luând gustări și vizitând orașul Suceava.
Marți, 8 martie, toți participanții la proiect au mers la Centrul Cultural „Bucovina” și au luat parte la un atelier de meșteșuguri tradiționale. Aici domnul Călin Brătianu, director al Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din cadrul Centrului Cultural Bucovina Suceava, le-a vorbit invitaților despre portul popular, satul bucovinean și bucovineni, precum și despre rolul tradițiilor, a dansului și muzicii în transmiterea valorilor culturale și a identității locale.
La prânz toți invitații s-au întors la școală și au luat un prânz tradițional cu o diversitate de mâncăruri specifice zonei Bucovinei. Apoi a fost vizitat centrul orașului și am participat cu toții la o lecție de istorie despre orașul Suceava, vizitând Cetatea de Scaun a Sucevei – care este un reper istoric important, Muzeul Satului Bucovinean, Mănăstirea Ortodoxă „Sfântul Ioan cel Nou” și Curtea Domnească.
Ziua de miercuri a fost dedicată vizitelor de studiu și atelierelor meșteșugărești. La ora 9 dimineața toată lumea a pornit către Mănăstirea Voroneț care este înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO și a fost vizitat Târgul de Meșteșuguri Tradiționale. Partenerii noștri de la C.S.E.I. „Sf. Andrei” din Gura Humorului, coordonați de doamna director Simona Tofan, au pregătit un program artistic, unde și elevii noștri au interpretat roluri și au cântat cântece tradiționale. Elevii și profesorii au participat aici la activitatea „Meșteșug și tradiții de la bunici”, unde organizați pe trei ateliere, au confecționat păpuși din sfoară, linguri și cârpe. După-amiază am participat la un Spectacol Cultural Interactiv organizat de Ansamblul Folcloric „Gura Izvorului” Vatra Moldoviței, coordonat de prof. Ilaria Pușcă, intitulat „La joc, pe prund, mai către seară”. De asemenea, am vizitat „Muzeul Oului” din Vama, unde partenerii europeni au descoperit misterul ouălor încondeiate, dezvăluite exemplar de Rareș Orșivschi.
A patra zi a fost marcată de participarea la Concursul internațional de cântece de leagăn, trofeul fiind câștigat de o elevă din Turcia, și a fost plină de amintiri din copilărie. Oaspeții noștri au putut auzi evocări de neprețuit și multe glume de la bunicii români invitați să ia parte la eveniment. La ora 14, toți elevii au participat la un workshop la Bucovina Dance Studio, unde au putut învăța dansuri populare românești. A fost foarte distractiv pentru toată lumea. Apoi elevii au avut timp liber, iar profesorii au participat la o întâlnire de proiect. Seara, toată echipa a fost prezentă la cina festivă și momentele pe care le-au împărtășit au fost pline de distracție și bucurie.
Ultima zi a proiectului a fost marcată de ceremonia de încheiere unde s-au acordat certificate de participare tuturor celor din proiect.
Rezultatele întâlnirii s-au concretizat în cunoștințe sporite despre înțelegerea tradițiilor și culturii țărilor partenere, recunoașterea obiectivelor turistice și a valorilor naturale ale orașului Suceava, extinderea competențelor culturale și sociale, precum și a abilităților psihomotorii, creșterea competențelor psihologice și metodologice ale cadrelor didactice, integrarea echipei de proiect, creșterea cunoștințelor cu privire la motivarea elevilor să învețe, precum și în producerea materialelor de proiect, precizează reprezentanții Școlii Gimnaziale Nr. 4 Suceava.