joi, 10 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 57 (7974)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate publică

Inspectorii sanitari au început supravegherea pentru poliomielită, rujeolă, difterie și alte câteva boli, în contextul crizei refugiaților

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autoritățile sanitare au instituit supravegherea pentru anumite boli transmisibile, atât pentru persoanele refugiate aflate în taberele temporare de cazare și asistență umanitară sau în alte locații de cazare (familii, rude din România), precum și pentru restul populației țării. Supravegherea vizează boli precum poliomielita, rujeola, difteria și alte câteva boli care sunt contagioase și pot avea evoluție grabă. Poliomielita, de exemplu, este o boală infecțioasă produsă de un virus și are o gravitate deosebită atât prin mortalitate, cât şi prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă. Ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat în România în anul 1992, când virusul a fost „importat” din Bulgaria, conform Institutului Național de Sănătate Publică.

Din data de 1 martie a.c., supravegherea  persoanelor refugiate și a populației generale vizează sindromul respirator acut, cu febră minimum 38 de grade Celsius și tuse; sindrom de tip difteric respirator/cu alte localizări, cu disfagie, febră minimum 38 de grade Celsius , membrane aderente la nivelul amigdalelor, faringelui și/sau foselor nazale; sau leziuni ulcerative cu localizare cutanată, otică, conjunctivală, genitală sau alte tipuri de leziuni ulcerative.

De asemenea, sunt urmărite: sindromul eruptiv de tip rujeolic /rubeolic; sindromul neurologic acut de tip meningeal și de tip paralizie acută flască; sindromul diareic acut; sindromul icteric acut,  cu sau fără febră;  sindromul de febră hemoragică acută.

Echipele medicale care monitorizează starea de sănătate a refugiaților în taberele temporare de cazare și asistență umanitară sau în alte locații de cazare, care depistează cazuri de boli transmisibile dintre cele menționate, vor îndruma toate acele persoane pentru evaluare și, după caz, internare, către cel mai apropiat spital cu secție de boli infecțioase, apelând serviciul 112.

Pentru populația generală supravegherea se face la nivelul tuturor furnizorilor de servicii medicale, care trebuie să acorde „o atenție deosebită” depistării cazurilor cu simptomatologie specifică la orice persoană (nu numai persoane venite din Ucraina), conform definițiilor de caz, pentru următoarele sindroame care corespund unor boli cu risc mare de import de la persoanele venite din Ucraina: sindromul de tip difteric respirator/cu alte localizări, sindromul neurologic acut de tip paralizie acută flască (PAF) și sindrom eruptiv de tip rujeolic/rubeolic. Furnizorii de servicii medicale au obligația raportării telefonice imediate la DSP a cazurilor suspecte. În condițiile în care aceștia pot asigura recoltarea de probe biologice, o vor face sau, în caz contrar, vor îndruma cazurile suspecte către cel mai apropiat spital cu secție de boli infecțioase, pentru izolare și recoltare de probe biologice, în vederea stabilirii diagnosticului etiologic.

Până la această dată, în județul Suceava nu a fost nici o suspiciune pentru vreuna dintre bolile menționate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inspectorii sanitari au început supravegherea pentru poliomielită, rujeolă, difterie și alte câteva boli, în contextul crizei refugiaților.
 Vizualizări articol: 677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inspectorii sanitari au început supravegherea pentru poliomielită, rujeolă, difterie și alte câteva boli, în contextul crizei refugiaților0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei