Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 55 (7972)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Criză

Creșteri de preț și la grâu și porumb. Explozia costurilor din agricultură arată că este doar începutul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Veștile proaste aduse de conflictul militar din Ucraina, suprapuse peste criza deja adusă de pandemie, se resimt cum altfel și în prețul principalelor produse agricole. Informația nu miră, singura întrebare fiind legată de până unde se vor duce creșterile de preț pentru grâu sau porumbul boabe, produse esențiale în fluxul alimentar.

Semnele de pe piață sunt foarte proaste, astfel că cei din domeniu evită să spună la ce preț va ajunge grâul din actuala producție.

Grâul se vinde deja cu prețul minim de 1,30-1,35 lei, de la producător, în Portul Constanța ajungând deja la 1,5 lei. Cei care vor să speculeze cer însă deja 2 lei pe kilogram. Dacă nu obțin acest preț pe loc, sunt dispuși să mai aștepte, iar toate datele de pe piață le dau șanse de a obține acest preț.

Și la porumb se înregistrează o creștere, 1,2 lei per kilogram, chiar 1,4 lei pe kilogram pentru cine nu vrea să vândă imediat.

 

Prețul la îngrășăminte a crescut de patru ori. Toate datele pieței arată că la grâu creșterea este la început

Am purtat o discuție pe tema acestor creșteri de preț cu directorul Stațiunii de Cercetare Suceava și cu un mare fermier.

Cătălin Enea, directorul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Suceava, a explicat cum stă situația: ”La ce creșteri avem acum la carburanți și la inputurile agricole dacă aș vinde grâul cu 1,5 lei la kilogram aș ieși în pierdere.  În mod evident, toate datele pieței arată că prețul la grâu va crește semnificativ în următoarele săptămâni.

La îngrășăminte avem o creștere a prețurilor de patru ori față de acum un an, iar la produse de protecție plante de 20-25%. Sunt niște creșteri enorme care nu au cum să nu se resimtă și în prețurile de la producător și mai departe la consumator”.

Rusia și Ucraina sunt cei mai mari producători de grâu din Europa.

 

Culturile actuale de grâu, afectate de secetă

Peste toate, grâul cultivat în toamnă nu se prezintă în condiții excelente, însă directorul stațiunii este optimist în acest sens.

”Culturile de grâu au avut ceva probleme, doar 70-80% procent de răsărire, dar acum a ajuns la 100%. Este o întârziere, dar nu credem că vor fi probleme la producție. Este și o oarecare secetă pedologică, dar există un suport hidric la 0-10 centimetri de sol și credem că asigură culturile de toamnă”, este de părere Cătălin Enea, cu referire însă la zona Sucevei.

Directorul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Suceava a subliniat cât de importantă este agricultura românească în această perioadă și crede că producțiile stațiunilor ar trebui să asigure o rezervă de stat în aceste vremuri tulburi.

Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Suceava mai lucrează 700 de hectare de teren și produce semințe de calitate superioară. Pentru a-și susține activitatea, stațiunea se bazează pe culturi de floarea-soarelui, rapiță și porumb.

 

Prețul pâinii va crește din nou

Ilie Homeniuc, unul dintre marii cultivatori de teren din zona Siret, a declarat și el că grâul se vinde deja cu 1,40-1,50 de lei kilogramul, asta în condițiile în care anii trecuți se dădea și cu 50-60 de bani. 

”Mulți ani cultivam grâu doar ca să facem rotația culturilor, prețul era foarte mic. După părerea mea, abia acum grâul a ajuns la un preț rezonabil pentru cultivator. Având în vedere seceta, suprafețele mici cultivate, costurile, criza din Ucraina, probabil că prețul va crește mult mai mult. Cine a cultivat mult grâu în toamnă va obține un preț bun”, a declarat Ilie Homeniuc.

Chiar dacă prețul pâinii a crescut deja de două ori relativ recent, pare doar o chestiune de timp până când se vor face noi ajustări. Cu alte cuvinte, pâinea riscă să devină un lux, iar de acum încolo mare parte din ce câștigăm va fi doar pentru consum, asta într-un scenariu relativ optimist.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creșteri de preț și la grâu și porumb. Explozia costurilor din agricultură arată că este doar începutul.
 Vizualizări articol: 1741 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Creșteri de preț și la grâu și porumb. Explozia costurilor din agricultură arată că este doar începutul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei