Fluxuri tot mai mari de călători refugiați pleacă zilnic din Gara Burdujeni. De sâmbătă, CFR Călători a schimbat strategia privind această categorie de călători extrem de numeroasă, în sensul că, deși călătoria rămâne gratuită, se emit bilete cu loc pentru fiecare solicitant de tichet.
Conform liderului Sindicatului "Ștefan cel Mare" Suceava, Doru Iacob, "la finele zilei de sâmbătă, 5 martie, s-a constatat că din Gara Suceava au plecat cu trenul peste 1.500 de refugiați. Cei mai mulți, aproape 500, au plecat cu trenul de noapte de la Suceava spre București. Au fost mulți călători și la trenurile de zi spre București."
Și trenurile spre Cluj-Napoca de sâmbătă au avut câte 50-100 călători cu regim special fiecare.
În mare majoritate, călătorii pleacă spre aeroporturile din București și Cluj-Napoca. Sunt încă și ucraineni care se deplasează spre alte localități din România.
La majoritatea garniturilor, CFR Călători a atașat vagoane suplimentare, încercându-se o separare a călătorilor cu bilete normale de cei cu bilete pentru refugiați.
Pe parcursul săptămânii au fost și trenuri supraaglomerate, cu refugiați care au ocupat locuri deja plătite, inclusiv la clasa I, și nu au mai putut fi mutați.
De aceea s-a și luat decizia de emitere de bilete pentru refugiați, cu loc, pentru a se putea face cât de cât ordine și pentru ca restul călătorilor să nu fie foarte afectați.
Dale de beton de la Suceava spre Vicșani pentru amenajarea unui peron destinat refugiaților
Regionala Iași a CFR SA amenajează în regim de urgență în stația CFR Vicșani din Suceava, unde este punctul feroviar de la granița cu Ucraina, un peron din dale prefabricate din beton, pe o lungime de 150 metri, pentru coborârea-urcarea călătorilor. Până la Vicșani ar urma să ajungă trenurile cu refugiați ucraineni, de unde aceștia ar urma să urce în trenurile românești, care să-i aducă, în primă fază, la Suceava.
Vineri, din Gara Burdujeni, angajații CFR au urcat în vagoane dale din beton care stăteau abandonate de mulți ani, undeva după linia a III-a de la peron.
Mersul de tren pentru preluarea refugiaților este deja făcut de partea română. În funcție de solicitările care vor veni de la ucraineni, se pot face două transporturi pe zi, pe ruta Suceava-Vicșani și retur, pentru preluarea refugiaților care vin din Ucraina.
”Accesul persoanelor refugiate la bordul acestor trenuri și, de asemenea, la bordul tuturor trenurilor CFR Călători în trafic intern este gratuit. Pe tronsonul feroviar Vadu Siret (Ucraina) – Vicșani (România), CFR SA va asigura circulația trenurilor ucrainene pe ecartament larg specific infrastructurii feroviare din Ucraina, de la frontieră până la stația Vicșani, în funcție de solicitările căii ferate ucrainene (UZ), unde călătorii vor fi transbordați în trenuri ale CFR Călători pentru continuarea călătoriei”, se arată într-un comunicat al CFR.
Între timp, Gara din Suceava este tot mai aglomerată cu refugiați. Numai la trenul de vineri, ora 12.45, spre București, au fost undeva la aproximativ 200 de refugiați care au plecat spre Capitală.