Persoanele care trec prin punctul de trecere a frontierei Siret au la dispoziție informațiile necesare privind drepturile și serviciile oferite gratuit la sosirea în România.
Astfel, după finalizarea formalităților legale privind trecerea frontierei, cetățenii ucraineni, dar și de alte naționalități, sunt întâmpinați de translatori, paramedici SMURD, asistenți sociali, polițiști de frontieră, pompieri, jandarmi, agenți vamali în colaborare cu organizații nonguvernamentale și cetățeni români care s-au oferit să ajute benevol.
În primă instanță le sunt oferite în mod gratuit servicii specifice pentru mamele cu copii, mâncare și bunuri pentru uz personal, având în vedere că, cei mai mulți dintre ei, au plecat în grabă din casele lor.
Cei mai mulți cetățeni ucraineni solicită sprijinul pentru transport către cunoștințele lor aflate în țară, cât și în alte țări din Uniunea Europeană. Conform Poliției de Frontieră, de la declanşarea acestei crize, până în prezent, au intrat în România 195.848 de cetăţeni ucraineni şi au ieşit 132.500. Dintre aceștia, până ieri, doar 1.897 au solicitat azil în țara noastră.
Sunt disponibile ghiduri de informare pentru cetățenii ucraineni elaborate de către Guvernul României și Departamentul pentru Situații de Urgență, în colaborare cu IOM România, Agenția pentru Refugiați ONU, Consiliul Național pentru Refugiați și platforma Code for Romania.
Informațiile sunt oferite la sosirea în România de către polițiștii de frontieră, prin pliante printate, panouri electronice amplasate la punctul de trecere a frontierei și în tabăra mobilă din Siret.
De asemenea, informațiile utile se pot găsi în limba ucraineană și pe paginile de internet:
https://dopomoha.ro/uk
https://www.gov.ro/ro/ucraina-impreuna-ajutam-mai-mult