Viața nu-i nedreaptă, dar e dificilă. Să fii puternic în situații limită nu este nici ușor, nici distractiv. Cu toții suntem testați periodic atât în circumstanțe pozitive, cât și în circumstanțe negative. Dar, dacă adoptăm atitudini și comportamente ce ne ajută, tocmai aceste teste ne temperează și ne întăresc. Deseori, decizia de a alege ceea ce ne avantajează vine abia când ne îmbolnăvim de o boală gravă, când divorțăm, trecem printr-o perioadă socială dificilă sau când suferim o anumită pierdere. Când devenim sclavii unui tipar care ne dictează să trăim doar pentru copii sau doar pentru soț/soție ori pentru compania care ne-a angajat etc., ne abatem de la calea reală. Cu toții avem nevoie să trăim vieți autentice și unice, nu să jucăm roluri.
Unul dintre miracolele vieții e că putem alege oricând, la orice vârstă, să revenim pe calea ce ne duce spre împlinirea scopului nostru adevărat. Poate că te întrebi: „Bine, dar cum fac asta?“ Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțăm la familie sau să nu mai muncim. Putem găsi echilibrul între ceea ce facem pentru alții și ceea ce facem pentru noi înșine. Când simți că viața are sens și înveți să spui „da“ experiențelor care te fac fericit și „nu“ lucrurilor pe care nu vrei să le faci, viața e mai ușor de trăit. Așa vom învăța să acceptăm mai puțini bani când jobul este unul care ni se potrivește și să ne asumăm riscuri pentru a da curs pasiunilor.
Trebuie să alegem o viață cu sens, care să ne permită să ne iubim pe noi și pe cei din jur. Când trăim astfel, trupul nostru știe că iubim viața și face tot ceea ce îi stă în puteri pentru a ne susține, a ne vindeca rănile și a învinge bolile, menținându-ne sănătoși mental și fizic. Gândurile și sentimentele ne creează chimia internă.
Studiile arată că emoțiile și personalitatea ne influențează șansele de supraviețuire. Știm că lucrurile simple – precum râsul – sporesc numărul supraviețuitorilor de cancer, dar că pensionările urmate de lipsă de activitate și de singurătate afectează grav sistemul imunitar. Sunt convins că există și alți factori care ne ajută și a căror influență e uriașă. Unii oameni le spun „miracole” sau „noroc”. Când toate se întâmplă ca după ceas, iar coincidențele salvatoare se petrec la momentul potrivit. Modul în care se sincronizează evenimentele ne sugerează că există o inteligență iubitoare, mai presus de capacitatea noastră de a înțelege, dar nu mai presus de abilitatea noastră de a simți.
Ca să începi să trăiești cu adevărat, având încredere și credință, nu trebuie să aștepți până te îmbolnăvești sau până când viața îți este amenințată. Ascultă-ți intuiția și acționează conform vocii inimii. Așa vei primi daruri nesperate de-a lungul întregii vieți. Când, în orice împrejurări, alegi să te concentrezi pe soluții, nu pe probleme, viața devine mai bună și pentru tine și pentru cei din jur. Alegerea nu este una egoistă și te ajută să-ți acoperi nevoile.
Dacă vrei să alegi viața și să-ți găsești calea cea bună pentru tine, îți recomand să te lași inspirat și motivat de iubire. Așadar, fă ceea ce îți place și găsește-ți felul propriu de a contribui la binele lumii. Stai în preajma acelora care te acceptă așa cum ești. Acceptă-i așa cum sunt pe cei pe care îi întâlnești. Iubirea este oarbă pentru că ea nu vede defecte în ceilalți. Iubirea ne ajută să vindecăm neînțelegerile din trecut și să menținem relații sănătoase.
Renunțarea la așteptări și resentimente, acceptarea vieții cu bune și cu rele, înțelegerea faptului că întotdeauna urmează un pas nou pe calea pe care ne aflăm ne ajută să nu mai acordăm atenție suferinței și bolii, ci să ne concentrăm asupra sănătății și păcii. Când vei iubi ceea ce e de neiubit și vei ierta ceea ce e de neiertat, vei fi liber.
Uneori, alegerile pe care le fac ceilalți au un efect remarcabil asupra noastră, mai ales când alegerile sunt făcute din iubire. Alegerea vieții este un gest conștient. Nu este vorba despre noroc, ci despre decizia conștientă de a gândi și a te comporta în așa fel încât mintea și trupul să nu fie în conflict.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com