În condițiile crizei și ale evoluției situației din Ucraina, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a anunțat vineri că primește studenți din țara vecină, refugiați în România din cauza războiului, pentru continuarea studiilor. Aceștia pot opta pentru oricare dintre programele de studiu aflate în prezent în oferta educațională a USV. Conducerea universității sucevene a anunțat în același timp că în cazul tinerilor care nu stăpânesc limba română, aceștia vor avea posibilitatea să se înscrie la cursurile din anul pregătitor de limbă română. După promovarea anului pregătitor, ei vor putea continua studiile la oricare dintre programele de licență existente în USV.
În acest nou context Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, prin Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, le oferă acestora și programe de studiu de licență cu predare în limba ucraineană, în combinație cu limba română sau o limbă străină, engleză/franceză. Acest program de studiu este unul de tradiție în domeniul filologiei sucevene și funcționează fără întrerupere din anul 2000, reprezentând o oportunitate oferită etnicilor ucraineni din zona Sucevei şi a localităţilor limitrofe de a se înscrie la un program de studiu universitar de licenţă cu predare în limba maternă.
În aceste condiții studenții sau studenții doctoranzi refugiați din Ucraina se pot înscrie începând din actualul semestru și fără a prezenta acte de studii, urmând ca acestea să fie aduse până la finalizarea studiilor în România.În situația în care aceste documente nu pot fi recuperate din cauza efectelor războiului sau a contextului politico-militar, se va proceda la echivalarea studiilor în sistem nonformal sau informal, așa cum prevede legislația europeană și națională. USV va întreprinde toate eforturile necesare pentru ca integrarea lor în mediul academic sucevean să fie una rapidă și reușită, totodată ei putând beneficia atât de resursa umană de înaltă calitate, cât și infrastructura dotată la standarde europene, în așa fel încât parcursul lor academic la USV să fie unul de succes.
În comunicatul transmis de conducerea USV se arată faptul că există o colaborare strânsă între colectivul de limbă ucraineană al universității sucevene şi diferite entităţi ştiinţifice, în principal cu Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi, din punct de vedere cultural cu Uniunea Ucrainenilor din România, iar politic cu Consulatul General al României la Cernăuți, asigurându-se astfel susţinere şi sprijin pentru dezvoltarea studiilor de limbă şi literatură ucraineană la Suceava.
Conducerea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și cea a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării doresc să mulțumească public Ministerului Educației pentru sprijinul acordat acestui program de studiu, în condițiile în care la finalul mai multor sesiuni de admitere numărul de studenți înscriși la această specializare a fost mai mic decât minimul necesar pentru a-l activa.