14 școli și trei licee din județ vor oferi copiilor refugiați, începând de săptămâna viitoare, un program de activități în limba ucraineană. Sunt 40 de profesori de limba ucraineană care vor organiza, de două, trei ori pe săptămână, câte una, două, chiar trei ore de activități recreative, activități educaționale în limba ucraineană, dacă copiii refugiați își doresc acest lucru.
Cele trei licee care au posibilitatea să primească astfel de elevi refugiați (la solicitarea acestora, a părinților acestora) sunt din Moldovița (Liceul Tehnic „Vasile Cocea“), municipiul Suceava (Colegiul Național „Mihai Eminescu”), Siret (Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă”).
Inspectorul școlar general al județului Suceava, prof. Grigore Bocanci, ne-a spus că până luni se vor întocmi liste cu toate școlile care vor organiza astfel de activități educative cu copii refugiați și programul pe zile, în funcție de disponibilitatea pe care o are fiecare cadru didactic în parte. Aceste liste vor fi trimise primărilor unde sunt școli în care se predă și limba ucraineană. „Transportul elevilor ucraineni refugiați în România va fi asigurat, gratuit, către școlile unde sunt organizate activitățile, de către primării. Vor fi folosite și microbuzele școlare”, a explicat Grigore Bocanci.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că elevii și studenții refugiați din Ucraina se pot înscrie în învățământul din România, amintind că în țară sunt 45 de şcoli (primare și gimnaziale) şi 10 licee, în 8 județe (Maramureș, Satu Mare, Suceava, Botoșani, Tulcea, Arad, Caraș-Severin și Timiș), în care se predă în limba ucraineană.„Este foarte important să le putem asigura acces la educație în momentul în care aceștia vor dori acest lucru. În acest sens, în România, avem 45 de școli și 10 licee în care se predă în limba ucraineană. În aceste școli există un număr important de cadre didactice care pot preda în limba ucraineană. Sunt educatori, învățători sau profesori. Sunt profesori care predau limba ucraineană sau alte discipline în limba ucraineană. Numărul este insuficient.Există trei universități din România în care există predare în limba ucraineană: Universitatea din București, Universitatea <Babeș-Bolyai> Cluj și Universitatea <Ștefan cel Mare> din Suceava. Sunt convins că prin discuțiile cu aceste universități acei studenți vor putea să facă practică pedagogică în interesul acestor copii, care, spre deosebire de studenți, nu pot comunica în altă limbă decât cea ucraineană. (...) Am făcut ceea ce s-a putut reglementa prin ordin de ministru, dar avem prevăzută și o ordonanță de urgență și hotărâre de guvern prin care să putem veni în întâmpinarea acelor tineri care doresc să intre în sistemul de educație din România. Este foarte important să știm unde sunt acei copii și ce vârstă au acei copii/tineri”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.