vineri, 4 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 52 (7969)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7792 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

11 tiruri de la Crucea Roșie au plecat ieri spre Ucraina. Încă un copil s-a născut într-o tabără de refugiați din județ. Măicuțele de la Agapia s-au reîntors în Vama Siret să sprijine refugiații

Un convoi cu 11 tiruri cu ajutoare umanitare Crucea Roșie a plecat, joi la amiază, din Vama Siret către Cernăuți, în Ucraina. Patru dintre cele 11 tiruri au fost pline cu ajutoare oferite de Crucea Roșie Italia, iar celelalte sunt cu produse și materiale oferite de Crucea Roșie România.

În conferința de presă susținută înainte de plecarea convoiului către Ucraina, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a ținut să mulțumească societății Crucea Roșie pentru sprijinul consistent acordat cetățenilor din Ucraina. Gheorghe Flutur a arătat că ajutoarele constau în alimente neperisabile, haine, medicamente, grupuri electrogene mici pentru familii care au nevoie de ele, având în vedere întreruperile tot mai frecvente ale curentului în această țară.

„Aceste ajutoare vor ajunge în depozitele din Cernăuți, acolo unde am fost și eu miercuri și am văzut necesarul. Mulțumesc foarte mult pentru solidaritatea internațională de care se dă dovadă. Mulțumesc ONG-urilor pentru efort și așteptăm să ajungă și alte convoaie de ajutoare care vor trece pe aici prin Vama Siret. Noi suntem aici și le mulțumim autorităților ucrainene pentru că ne asigură fluxul mai ușor spre Cernăuți. Este un culoar pe unde au ales să vină mai multe ONG-uri să ducă ajutoare, pentru că este și mai aproape la Cernăuți și sunt foarte bine organizați”, a spus Flutur.

La rândul său, viceguvernatorul regiunii Cernăuți, Artur Muntean, a mulțumit celor care în aceste momente sar în sprijinul cetățenilor din Ucraina. „Trebuie să mulțumesc tuturor care ajută Ucraina în această situație grea în care se află acum. Mulțumim Europei și Crucii Roșii pentru că ne ajută. Este un ajutor foarte mare pentru noi și vă prețuim”, a transmis Artur Muntean.

Nu în ultimul rând, reprezentantul Crucii Roșii România, Silviu Lefter, a remarcat mobilizarea tuturor societăților Crucea Roșie din lume pentru a veni în sprijinul locuitorilor din Ucraina. El a spus că în cursul zilei de miercuri, trei tiruri cu ajutoare din partea Semilunii Roșii din Turcia au ajuns în Ucraina, iar în perioada următoare astfel de ajutoare vor continua să fie trimise către această țară.

 

 

150 de tone de produse de maximă necesitate

Sprijinul trimis de Crucea Roşie România constă în 150 de tone de produse de maximă necesitate: mălai, făina de grâu, zahăr, ulei, orez, conserve, paste făinoase, compot, sucuri pentru copii, cereale, produse instant: supe instant, fulgi de fasole, scutece de unică folosință, șervețele umede, pături, perne, lenjerii de pat, pastă și periuțe de dinți, absorbante, șampon, gel de duș, hârtie igienică, materiale sanitare: seringi, ace și dezinfectant, lanterne, generatoare electrice, baterii.

Directorul Crucii Roșii Suceava, Corneliu Dediu, a spus că s-au alăturat acestui transport 4 tiruri ale Crucii Roșii Italiene, cu materiale de primă necesitate, urmând ca ajutorul internațional al Societăților Naționale de Cruce Roșie și Semiluna Roșie din lume să continue și în perioada următoare. Persoanele care doresc să susțină Crucea Roșie Suceava în misiunea pe care aceasta și-a asumat-o, o pot face în contul special deschis pentru refugiații din Ucraina: RO21RNCB0244020411980024 (LEI) deschis la BCR.

 

A venit de la Sibiu, fără să spună familiei, pentru a conduce un tir din convoiul umanitar al Crucii Roșii spre Cernăuți

Solidaritatea arătată în aceste zile de români din toate colțurile țării cu ucrainenii a căror patrie este bombardată de 8 zile de armata lui Vladimir Putin este copleșitoare.

Unul dintre tirurile din convoiul umanitar al Crucii Roșii române și italiene, care a mers joi la Cernăuți, a fost condus de Ciprian Stroia, care a venit tocmai de la Sibiu pentru asta.

„Am ajuns aici pentru că a fost nevoie de trei capete tractor și trei șoferi și eu m-am oferit voluntar. Celor din familie nu le-am spus, ei nu știu unde sunt acum, pentru a nu se speria și a intra în panică. Mai avem un pic până trecem granița înapoi în România și misiunea e 100% îndeplinită”, a declarat Ciprian. El s-a arătat surprins de ceea ce i s-a părut „atmosfera liniștită din Cernăuți”. „Atmosfera în Cernăuți mi s-a părut surprinzător de liniștită, mă așteptam ca oamenii de acolo să fie mai agitați, mai panicați de ceea ce se întâmplă”, a mărturisit el, impresionat de calmul arătat de cernăuțeni.

La rândul său, Marius Ion, director Logistică și achiziții la Crucea Roșie Română, a declarat că aceasta este prima acțiune de ajutorare a poporului ucrainean venită din partea Crucii Roșii Române, constând dintr-un convoi de șapte camioane cu ajutoare umanitare. Camioanele au ajuns miercuri noapte în Siret, iar joi dimineață au trecut spre Cernăuți. „Aceste ajutoare au fost colectate ca urmare a bunăvoinței sponsorilor, persoane fizice și juridice din România, oameni fără de care Crucea Roșie nu ar putea să-și ducă la îndeplinire misiunea umanitară pe care o desfășoară în fiecare zi, în situația unei crize ca aceasta. Vorbim despre ajutoare precum alimente de primă necesitate, vorbim de seringi, apă, materiale de igienă și dezinfectanți, precum și de diverse produse de igienă personală necesare pentru copii acum. Știind că acești oameni au nevoie atât de mare de astfel de produse, am trecut peste orice teamă și am făcut pasul către ei. Oamenii de aici sunt speriați, le este frică de război, le este frică de bombe, acceptă ajutorul nostru, au fost deschiși încă de prima dată de când colegii mei i-au contactat”, a afirmat reprezentantul Crucii Roșii române.

Produsele trimise prin convoiul umanitar al Crucii Roșii române și italiene vor pleca spre cei care au nevoie, atât pentru populație, cât și pentru cei de pe front.

La întoarcea în România, la frontiera de la Siret sunt, ca de obicei în aceste zile și nopți, foarte mulți voluntari care așteaptă refugiații cu ceai cald, reprezentanți ai autorităților și jurnaliști din toată lumea, din Spania sau Italia până în Franța, Grecia, Mexic etc. Ninge, este foarte frig, dar din fericire au apărut și câteva încălzitoare, utile atât refugiaților, cât și celor care vin în sprijinul lor și care petrec ore în șir în picioare, alergând să-i ajute cu tot ce pot pe oamenii care fug din calea războiului.

Menționăm că la punctul de trecere a frontierei Siret joi numărul de mașini și persoane care așteptau să treacă granița în România era mai redus față de primele zile după izbucnirea războiului în Ucraina. Atmosfera în zona graniței părea sub control, mașinile înșiruindu-se pe doar câteva sute de metri în interiorul Ucrainei. Conform unei informări transmise de Poliția de Frontieră, în data de 3 martie, între orele 07.00-19.00, prin PTF Siret au intrat in țară 4.594 de persoane, din care 3.905 cetățeni ucraineni.

 

Primul copil născut în „tabăra” de refugiați de la hotelul lui Ștefan Mandachi

Primul copil născut în „tabăra” de refugiați de la hotelul lui Ștefan Mandachi din municipiul Suceava este al unei tinere ucrainence în vârstă de 17 ani, Tatiana, venită din zona Cernăuți. Ea a plecat din Ucraina însoțită de câteva mătuși și când a ajuns în România a fost cazată în spațiul amenajat pentru refugiați de omul de afaceri Ștefan Mandachi, în hotelul său din municipiul Suceava. În dimineața zilei de joi, după cum a povestit Ștefan Mandachi, tânăra a intrat în travaliu. O altă tânără din Ucraina, Dora, stabilită în Suceava, care de la începutul războiului și-a oferit voluntar serviciile de translator, a sunat imediat la ambulanță și Tatiana a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.

Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a declarat că sarcina era la termen, însă din cauza unor complicații care au apărut în timpul dimineții, a fost nevoie de operație cezariană de urgență. „Pacienta a născut o fetiță sănătoasă, de 2790 de grame, cu scor APGAR 9. În acest moment, mama și fetița sunt bine și se află sub supraveghere medicală, ambele cu evoluție predictiv favorabilă. Este primul copil născut din rândul persoanelor refugiate la spitalul județean Suceava”, a transmis, joi seara, doctorul Calancea.

La rândul său, Ștefan Mandachi a precizat că imediat ce mama și fetița vor ieși din spital, le va pune la dispoziție o locuință cu tot ce au nevoie, dacă doresc să rămână în Suceava. De asemenea, el s-a oferit să boteze copilul, dacă mama va dori. Deocamdată, domiciliul copilului a fost stabilit la Hotel Mandachi, str. Sofia Vicoveanca 106. Ștefan Mandachi a mai spus că tânăra mamă a fost însoțită permanent de Dora, care a calmat-o, a însoțit-o la spital, inclusiv în sala de operație și a tradus în ucraineană pentru ea.

În ultimele 24 de ore, la Unitatea de Primire a Urgentelor a Spitalului Județean Suceava s-au prezentat 17 refugiați, dintre care 4 au fost internați.

 

Maicile de la Mănăstirea Agapia, venite a doua oară cu hrană caldă și pachete pentru refugiații din Ucraina

În a opta zi de război aproape de noi, în Ucraina, refugiații continuă să ajungă în număr tot mai mare, depășind 10.000 de persoane intrate în țară în doar 24 de ore, pe la Vama Siret.

 

 

În aceste condiții, faptul că în continuare populația și autoritățile se mobilizează să vină să le ofere hrană, apă, transport și cazare reprezintă o mare ușurare și surpriză pentru cei care trec granița, fugind din calea bombardamentelor și a tancurilor.

Printre cei care s-au mobilizat să le vină în ajutor, în Vama Siret, se remarcă și maicile de la Mănăstirea Agapia, prezente pentru a doua oară, cu hrană caldă și pachete gata pregătite pe care le oferă refugiaților care intră în România, având la ei câte un băgăjel - ce au apucat să ia în fugă.

„Cât mai mult aducem, să ajungă la toată lumea... Să fie primit!”, spune una dintre măicuțe, fără a se întrerupe din treabă, mișcându-se ageră în stânga și-n dreapta, după cum e nevoie de serviciile ei.

„Sărmăluțe, tartine cu zacuscă de pește, ouă, brânză, legume, plăcintă, pâine – toate preparate la Mănăstirea Agapia”, ne descrie altă măicuță conținutul pachetelor cu hrană care sunt oferite refugiaților care se revarsă dinspre frontiera cu Ucraina, într-un flux continuu, în ciuda condițiilor meteo dificile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 11 tiruri de la Crucea Roșie au plecat ieri spre Ucraina. Încă un copil s-a născut într-o tabără de refugiați din județ. Măicuțele de la Agapia s-au reîntors în Vama Siret să sprijine refugiații.
 Vizualizări articol: 1330 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
11 tiruri de la Crucea Roșie au plecat ieri spre Ucraina. Încă un copil s-a născut într-o tabără de refugiați din județ. Măicuțele de la Agapia s-au reîntors în Vama Siret să sprijine refugiații0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei