În presa din mai toată Europa circulă de una-două zile informații de bază despre ce se poate face în cazul unei explozii nucleare care este periculoasă şi pentru cei aflaţi la multe sute de kilometri distanţă de locul deflagrației. Asta pentru că norul radioactiv poate călători zile în şir, pe distanţe de ordinul sutelor de kilometri. Chiar dacă un astfel de scenariu este improbabil, în vremuri ca cele de azi câteva informații esențiale trebuie cunoscute.
Izolarea în casă este prima măsură. Concomitent, este esențială sigilarea cu bandă adezivă a spaţiilor prin care aerul pătrunde din exterior în interior. Practic, trebuie sigilate tot mai etanş toate gurile prin care aerul poate pătrunde în casă, cum ar fi gurile de ventilaţie din zona centralelor termice de apartament.
Pentru cei care locuiesc la casă, beciurile bine construite pot fi o soluție dacă sunt etanșate cât mai ermetic. În varianta ideală, beciul ar trebui să aibă intrarea direct din casă.
Spațiul ideal de stat în perioada de radiații este în centrul casei, la distanţă de pereţii exteriori. În perioada cu radiații maxime se poate sta sub o masă, cu pături puse peste aceasta. Pentru a supraviețui în casă trebuie apă potabilă pentru cel puţin două săptămâni, undeva la 2 litri de persoană pe zi.
Ideal ar fi să avem în case alimente neperisabile ce pot fi consumate fără o preparare termică anterioară, gen conserve, pesmeţi, fursecuri.
Primul lucru pe care trebuie să-l facă oricine a intrat în contact cu particule radioactive este să dea jos toate hainele purtate, să le arunce şi să se spele cu apă şi săpun.