Un grup de aproximativ 200 de refugiați au plecat luni, cu trenul de prânz, de la Suceava la București. CFR Călători a atașat trenului standard două vagoane suplimentare, care au preluat majoritatea refugiaților. Printre ei, destul de puțini ucraineni, cei mai mulți indieni, pakistanezi ori azeri, prinși și ei în acest război pe teritoriul ucrainean.
De altfel, de trei zile mai toate trenurile spre București și Cluj au avut câte unul-două vagoane speciale, pentru refugiați. CFR Călători pare să fi gestionat bine deocamdată situația de criză. Refugiații călătoresc separat, în vagoane speciale, și circulă doar pe baza pașaportului. Rămâne de văzut cum va evolua situația privind transportul pasagerilor pe calea ferată în situația în care va fi nevoie de o suplimentare mai mare de vagoane.
Tot luni, în jurul orei 13.00, alți refugiați au plecat cu trenul Galați - Cluj-Napoca, spre aeroportul din Cluj.
Un grup de voluntari de la ASCOR și de la Parohia Sf. ”Înviere” Suceava s-a implicat și a ajutat refugiații ajunși în gară.
Profesor doctor inginer Ionel Vovciuc, unul dintre voluntari, a relatat:
”Suntem la centrul de informare din gară, suntem aici de dimineață, dăm o mână de ajutor refugiaților, am avut și grup de refugiați plecați dimineață spre Cluj, cu sprijinul șefului de gară. Trenurile de București vor avea azi câte două vagoane suplimentare, la fel și cel spre Timișoara.
Aici, sunt în jur de 200 de străini (n.r. - la trenul care a plecat de la Suceava spre București la 12.45) care participau la niște competiții sportive, iar din cauza războiului au venit pe la Siret și se duc spre București. Sunt veniți din India, Pakistan, Azerbaidjan, mulțumim CFR și Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților că ne-au dat posibilitatea să ajutăm în momente grele”.