15 tone de ajutoare au fost trimise de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cetățenilor ucraineni afectați de război, în noaptea de duminică spre luni (27/28 februarie). Acest lucru a fost posibil datorită unei bune colaborări între Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și autoritățile județene, Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, Poliția de Frontieră. Astfel, au fost trimise și transportate prin punctul vamal Siret 15 tone de ajutoare pentru cetățenii ucraineni, afectați de conflictul militar declanșat în aceste zile în țara vecină.
Conform reprezentanților Arhiepiscopiei, ajutoarele umanitare distribuite în 7 microbuze au constat în apă, alimente (sandviciuri, conserve, pâine, dulciuri, lactate, inclusiv lapte praf, fructe, mâncare pentru bebeluși ș.a.), produse de igienă (scutece, șervețele, dezinfectanți, detergenți) și alte produse de strictă necesitate (pături, truse medicale, medicamente, lanterne, biberoane, suzete etc.), dar și jucării. În achiziționarea și pregătirea pachetelor s-au implicat credincioși, parohii, mănăstiri (prin cele cinci protopopiate ale eparhiei), precum și alți binefăcători și donatori.
Produsele au fost însoțite de clerici și voluntari și au fost descărcate și depozitate într-un container maritim, aflat în vama ucraineană (Porubne). În cursul zilei de luni, Departamentul de Protecție Socială al statului ucrainean, reprezentat de Olga Khodoba, s-a ocupat de distribuirea bunurilor în zonele greu afectate.
În noaptea de duminică spre luni, voluntarii aflați atât la punctul fix de asistență social-filantropică din punctul de trecere a frontierei Siret, cât și cei prezenți în Gara Burdujeni din municipiul Suceava, s-au ocupat de oferirea de ceai, cafea și mâncare refugiaților ucraineni, oferind totodată îndrumare în ceea ce înseamnă identificarea locurilor de cazare și transport, la cerere. Mai mult, aceștia au furnizat informații privind călătoria pe teritoriul României, iar clericii au asigurat asistența spirituală, alinându-i pe cei greu încercați în aceste zile cu un cuvânt de mângâiere și încurajare.
Voluntariat
Permanent, în fiecare centru sunt prezenți, în schimburi de câte 8 ore, preoți, dintre care cel puțin unul vorbitor de limbă ucraineană, împreună cu voluntari, credincioși ai parohiilor eparhiei sau membri în organizațiile ASCOR (Asociația Studenților Ortodocși Români) și ATOS (Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni).
Acțiunile de sprijinire continuă și în zilele următoare, reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților fiind prezenți în punctele cheie din care pot veni în folosul celor ce caută să se refugieze din calea conflictelor armate.
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a conturat, în contextul actual al crizei umanitare din Ucraina, un program de sprijin, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Atât vineri, cât și sâmbătă, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic s-a aflat în punctul de frontieră Siret, a vorbit cu voluntarii, și s-a asigurat de bunul mers al acțiunilor de sprijinire a celor aflați în nevoie.„A fost constituit un comitet alcătuit din clerici ai Centrului Eparhial, protoierei, exarhi și coordonatori de voluntari, pentru a identifica cele mai eficiente măsuri de sprijin în acest moment pentru cetățenii ucraineni aflați în tranzit sau care intenționează să rămână pe teritoriul României. Având ca principiu iubirea creștină lucrătoare, arătată prin jertfa față de aproapele, cei care doresc să se alăture acestor acțiuni umanitare sunt îndemnați să ia legătura cu preotul paroh sau să doneze în conturile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților: LEI: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014, EURO: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110 deschise la Banca Comercială Română, cu mențiunea sprijin refugiați Ucraina”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.