A patra zi în Vama Siret. Sute de oameni au lăsat în spate infernul. Au fugit din calea armelor și au ajuns pe pământ românesc, după un drum obositor și plin de neprevăzut. Sute de refugiați de naționalități diferite și-au găsit un adăpost temporar în zona corturilor din Siret. Este vorba de tabăra mobilă pentru refugiați amplasată pe stadionul din orașul Siret. În această locație vor putea fi cazate 402 persoane. Printre refugiați se află și studenți din țări îndepărtate, indieni, pakistanezi, sirieni etc., care așteaptă să fie preluați de autocare și duși la Aeroportul Otopeni, de unde vor pleca spre țările de origine.
Durata maximă de ședere a refugiaților în tabăra de la Siret este de 72 de ore, după care aceștia vor fi preluați și duși într-o altă locație. Imaginea pe care o vedem la Siret este sfâșietoare: un refugiat este rănit și reprezentanții SMURD îi acordă prim ajutor, un altul este sfârșit de oboseală și parcă nu mai vede nici o luminiță de speranță, alți tineri stau îmbrățișați, într-un semn firesc de iubire, sentiment care învinge orice obstacol.
Se pot citi pe chipurile multor refugiați disperarea, spaima, dincolo de bucuria pe care cred că nu mai au puterea de a o afișa, aceea că au trecut de infern, de război, sunt într-o țară liberă, în care primesc tot sprijinul.
Atât autoritățile, cât și societatea civilă s-au mobilizat exemplar în aceste zile. Refugiații au alimente, apă, materiale de strictă necesitate chiar acolo, în tabăra de refugiați.
Sunt și declarații cutremurătoare, precum aceea pe care ne-a oferit-o o ucraineancă, după ce a trecut granița în România: „Ne-au cerut să nu deschidem ușile, să nu deschidem casele pentru nimeni, pentru că este foarte posibil să intre și să ne împuște în casă”. Femeia era la capătul puterilor. Nici nu a reușit să ne spună clar de unde vine. Ea și soțul ei erau bucuroși că au lăsat în urmă războiul. În următoarea perioadă se așteaptă tot mai mulți refugiați ucraineni și nu numai în tabăra de la Siret, care dispune de toate facilitățile pentru asigurarea celor mai bune condiții. Tabăra este dotată cu paturi pliante, sisteme de climatizare și de iluminat, saci de dormit, europubele și plase pentru asigurarea sau dirijarea circuitului persoanelor, precum și o bucătărie rulantă. Pe lângă toate acestea, refugiații au acces la alimente, la apă, la transport gratuit spre diferite destinații interne, dar și cazare.
Fotografiile din Vama Siret au fost realizate de Sandrinio Neagu, Ema Motrescu și Ștefan Macedon Gheorgiță