În tradiţia populară, pe 24 februarie, a fost sărbătorit Dragobetele, echivalentul românesc al sărbătorii Valentine’s Day. În perioada 21-25 februarie, Şcoala „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni, având ca parteneri Şcoala Gimnazială „A.I. Cuza” Fălticeni, Şcoala Gimnazială „Ion Muceleanu” Fântâna Mare, Şcoala Gimnazială „Constantin Blănaru” Cornu Luncii şi Şcoala Gimnazială Nr. 1 Vadu Moldovei au derulat activităţi în cadrul unui parteneriat care are ca scop educarea elevilor în spiritual respectului faţă de tradiţiile româneşti.
Aşa cum ne-a informat profesoara Cristina Lencu, consilier educativ la Şcoala „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni, ideea a aparţinut profesoarei Elena Paşcovici, iar povestea a început pe 24 februarie 2001, când copiii din Fălticeni, ajutaţi de voluntarii de la Grupul Local de Tineret „Aripi în Europa", decupau inimioare, scriau mesaje pe care le împărţeau locuitorilor, urându-le „Să fiţi iubiţi de Dragobete!”. În anii următori, activitatea s-a numit „Mesagerul dragostei” şi a încercat să readucă în inimile tuturor o tradiţie românească aproape uitată. Apoi, a venit ideea unui proiect pe care l-au primit cu bucurie elevii Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni: „Dragobete - poştaşul dragostei”. Şi care a devenit un proiect dezvoltat cu mare drag de elevii acestei şcoli. Sub o formă sau alta, „inimioarele călătoare” sunt trimise anual elevilor din alte şcoli.
Inimioare şi felicitări realizate de peste 800 de elevi de la cele cinci şcoli
„Dragobete sau Sfântul Valentin? <Dragobete!> ar spune elevii Şcolii Gimnaziale <Mihail Sadoveanu> din Fălticeni, jud. Suceava. În proiectul derulat în perioada 21-25 februarie 2022 au fost implicaţi peste 800 de elevi şi peste 75 de cadre didactice de la cele cinci şcoli. Cu mare drag şi cu un simţ creativ extraordinar, elevii au realizat inimioare, felicitări cu mesaje pentru colegi, profesori şi membri ai familiei, colaje şi postere, au confecţionat păpuşile <Dragobete şi perechea lui>”, ne-a spus prof. Cristina Lencu.
În ultima zi a proiectului, şcolile partenere s-au întâlnit în mediul virtual, Poştaşul dragostei fiind... electronic. Mesajele au fost transmise cu mult drag pe platforma Google Meet, fiecare şcoală şi-a împărtăşit experienţele şi a prezentat într-un material PowerPoint tot ce a realizat în cadrul proiectului.
„Punctul culminant a fost concursul de păpuşi. Un juriu format din zece membri, cadre didactice de la cele cinci şcoli, a acordat premiile pentru cele mai frumoase, ingenioase şi expresive păpuşi.
La unison, elevii celor cinci şcoli au declarat că s-au simţit bine împreună, că şi-au exersat unele comportamente pe care nu le pot manifesta în timpul orelor, că s-au bucurat să lucreze în echipă alături de profesori şi că a fost o activitate care le-a provocat la maximum creativitatea.
Mesaje ale copiilor cum ar fi: <Vă dorim multă iubire şi sperăm să ne putem îmbrăţişa fără prea multe riscuri, cât mai curând!> sau <Vă mulţumim pentru munca depusă, pentru înţelegere, sfaturi înţelepte, răbdare şi susţinere. Vă doresc multă fericire şi multă sănătate!> vorbesc de la sine. Inimile lor pline de bucurie au împrăştiat iubire pretutindeni”, a precizat iniţiatoarea proiectului, prof. Cristina Lencu, consilier educativ la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”.