Cazul vacilor ridicate de pe străzile din Vatra Dornei acum aproape patru luni de zile, după ani în care au locuit la propriu pe dealuri și pe străzile din municipiul stațiune, a demonstrat că legislația nu este deloc pusă la punct în astfel de situații.
La vremea respectivă, cinci tauri și zece vaci au ajuns la o fermă din Floreni, după cei doi tauri au fost pierduți la propriu pe drum, de la Vatra Dornei la Floreni.
Aceste 15 bovine au fost preluate în custodie de Asociația ”Casa lui Patrocle”, prin ordin de plasare al Poliției Animalelor.
Timp de 45 de zile, conform legii, Consiliul Județean Suceava, care are contract pentru astfel de situații cu asociația de protecție a animalelor, a asigurat toate costurile cu furajarea, îngrijirea veterinară, utilități și plătirea omului care s-a ocupat de ferma încropită de nevoie.
După acest termen, practic de pe 17 decembrie anul trecut, deși legea obligă deținătorul să mai țină animalele încă 30 de zile, nu se mai prevede și cine acoperă costurile.
Au trecut de atunci mai bine de două luni de zile, iar cele 15 bovine sunt în majoritate încă la Floreni.
Primăria Vatra Dornei s-a implicat și ea și a decontat aproape 10.000 de lei, alături de cei peste 12.000 de lei, decontați de Consiliul Județean Suceava.
Totuși, costurile au fost mai mari, până la aproximativ 40.000 de lei, având în vedere că vorbim acum de aproape patru luni de când vacile sunt ținute la Floreni.
Roxana Ciornei, președintele Asociației „Casa lui Patrocle”, a ținut să aducă mulțumiri doctorului Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, care s-a implicat personal pentru ca vacile să aibă în continuare hrană. El a asigurat furaje de la ferma sa, suportând, alături de asociație, costuri importante.
”M-am implicat personal din rațiuni umanitare, ca cetățean al Dornei. Pe de o parte, acele vaci nu se mai puteau întoarce pe stradă, unde au făcut atâtea probleme, pe de altă parte și din compasiune față de animale, care nu puteau fi lăsate fără furaje”, ne-a declarat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc.
Asociația a început demersurile pentru ca bovinele să ajungă în sanctuare. Se respinge varianta abatorizării
Abia acum câteva zile au fost îndeplinite formalitățile pentru ca vacile să devină oficial abandonate și să intre în custodia Asociației „Casa lui Patrocle”.
Femeia care le-a avut în posesie nu și-a achitat amenzile și a fost decăzută din drepturile asupra animalelor.
Roxana Ciornei ne-a declarat că asociația face tot posibilul ca cele 15 bovine să ajungă la sanctuare mari din țară, unde să fie îngrijite și nu exploatate sau sacrificate. Două dintre veci au ajuns deja la Sanctuarul Nima, în Argeș, și se caută soluții de același fel și pentru restul. Dacă nu se va putea ca toate vacile să ajungă în sanctuare, asociația ar putea să le doneze, însă nu se ia în calcul valorificarea lor la abator.