Agenția pentru Protecția Mediului Suceava a readus în actualitate, în perioada cea mai optimă, necesitatea intervențiilor privind combaterea plantei invazive ambrozia, cunoscută și ca iarba pârloagelor. Primăvara este anotimpul în care sunt posibile cele mai eficiente lucrări de îndepărtare/extragere a acestei plante puternic alergene.
Având în vedere că există și lege în acest sens, pe 22 februarie, toate primăriile din județ au fost notificate cu privire la obligațiile legale care le revin pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii ambrozia.
Legea prevede obligația de a interveni și a administratorilor drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole.
Cosire, smulgere sau erbicidare
Conform legii care trebuia pusă în aplicare din 2019 „în scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea plantei şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice”.
Aşadar, deţinătorii terenurilor au obligaţia de a elimina ambrozia până aceasta să dea în floare. Asta pentru că polenul este cel care provoacă alergiile. Pentru îndepărtarea plantei există trei opţiuni, în funcţie de posibilităţile financiare: cosit, smulgere sau erbicidare.
Amenzile prevăzute de lege sunt între 1.000 lei şi 5.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice. E drept, legea nu prea s-a pus în aplicare până acum.
Planta provoacă alergii care se pot manifesta foarte sever
Aceste acțiuni sunt necesare din cauza răspândirii tot mai mari a ambroziei, precum și a sesizărilor din partea cetățenilor care fac alergie la această plantă, lucru confirmat și de statisticile medicale.
Monitorul de Suceava a semnalat această problemă într-un amplu articol publicat în urmă cu câțiva ani.
De regulă, ambrozia apare pe terenurile abandonate, nelucrate de ani de zile.
„O buruiană aparent inofensivă poate provoca alergii severe în perioada în care polenizează”, afirmă specialiştii.
Simptomele alergiei la ambrozie sunt strănut, prurit nazal, curgerea nasului, lăcrimare şi tuse, care pot îmbrăca forme severe.
Conform Ministerului Sănătății, sensibilizarea alergică la polenul de ambrozie se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic. Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.
Singurul medic alergolog din Suceava din anul 2018 vorbea despre 15 cazuri lunar de astfel de alergii. Era vorba de pacienți care ajungeau la medic și necesitau tratament. Cei mai afectați sunt lucrătorii de la întreținere linii, care au contact zilnic cu planta.
După cum a transmis APM Suceava, există două acte normative ce trebuie respectate şi aplicate: Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia şi HG nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.