În plină criză a scumpirilor la utilități, în toată țara, când facturile la gaz, electricitate și energie termică (produsă pe gaz metan) vin cu valori de speriat, sucevenii primesc o veste surprinzătoare – prețul energiei termice, care este unul dintre cele mai mici din țară, nu va fi majorat nici iarna următoare.
Anunțul a fost făcut de către primarul Sucevei, Ion Lungu, care a explicat că recent a fost promovată o Ordonanță de Urgență cu privire la exceptarea de la supraimpozitare a producătorilor de energie termică pe biomasă, ceea ce va permite funcționarea centralei societății Bioenergy cu biomasă, fără a fi nevoită să suporte costuri suplimentare.
„Nici într-un caz energia termică nu va fi mărită la populație. Chiar dacă vor fi majorări pe partea de transport și distribuție, costul gigacaloriei la gardul centralei va rămâne cel mai mic din țară - 142 de lei. În acest fel populația nu va plăti mai mult la energia termică”, a adăugat Ion Lungu.
Primarul Sucevei a precizat că recent a fost adoptată OUG nr. 11 de modificare și completare a Legii 259/2022, demersul ordonanței respective fiind de stabilire a unei scheme de compensare la consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. Pentru ca în ultimul paragraf al acestui OUG să fie adăugat și cuvântul „biomasă” a fost nevoie de luni de discuții și intervenții la prim-ministrul Nicolae Ciucă, la ministrul Energiei, Virgil Popescu, cărora le-a mulțumit pentru că a găsit înțelegere. Edilul sucevean i-a mulțumit pentru implicare președintelui CJ, Gheorghe Flutur, prefectului județului, Alexandru Moldovan, dar nu în ultimul rând și președintelui PSD, Marcel Ciolacu, cu care a avut o discuție când a fost la Suceava și l-a ajutat atunci când proiectul se blocase la Ministerul de Finanțe.
Conform legislației existente până la apariția acestui OUG, venitul suplimentar realizat de Bioenergy, rezultat din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/Mwh, trebuia impozitat cu 80%, asta în condițiile în care alți producători de energie, chiar și cei care foloseau combustibili fosili, urmau să fie scutiți de supraimpozitare, în vreme ce producătorii de energie verde, precum centrala pe biomasă de la Suceava, nu era incluși ca excepție.
„Noi consumăm dintr-o sursă regenerabilă și ca atare am și ținut foarte mult la această modificare pentru că erau încurajate centralele pe combustibil fosil, cărbune, păcură, iar noi, care avem energie verde, nu eram prinși nicăieri. Nu e puțin lucru ca să fii menționat într-o ordonanță de urgență care actualizează Legea 259/2021 prin OUG din 16 februarie 2022. La ultimul paragraf spune clar că sunt exceptați producătorii de energie electrică pe bază de biomasă începând cu veniturile suplimentare realizate după data de 1 ianuarie 2022”, a menționat Ion Lungu.
Prețul plătit de suceveni pentru fiecare gigacalorie consumată este de 240 lei cu TVA inclus, în condițiile în care parțial costul total de producere, transport și distribuție a energiei termice pentru populație (375,77 lei, cu TVA inclus) este suportat de la bugetul local.