Trupul, mintea și spiritul interacționează continuu, generând starea sănătății noastre. Bolile și afecțiunile reprezintă rezultatul unui ciclu de tip cauză și efect, în cadrul căruia una sau mai multe verigi – trup, minte și spirit – trimit semnale inverse, negative, ce le afectează pe celelalte. Principiile de bază ale oricărei terapii, inclusiv terapia prin sunete, constau într-o intervenție menită să întrerupă ciclul, permițând restabilirea unei stări și a unei corelații cât mai echilibrate între trupul fizic, resursele mentale și emoționale și spirit.
Sfătuirea unei persoane a fost descrisă drept „arta de a asculta cu dragoste". Ea servește nu numai la alinarea suferințelor, ci poate aduce și o serie de foloase, deschizând calea pentru procesul de vindecare. Sfătuitorul ascultă cuvintele individuale, sensul lor și contextul în care sunt rostite; el ascultă și țesătura subtilă a implicațiilor și asociațiilor care se află în spatele cuvintelor și între rânduri, exprimările non-verbale, cum ar fi, de pildă, oftaturile și suspinele și vocea însăși, înălțimea și calitățile tonului, ritmul, precum și pauzele și tăcerile dintre sunete. În afară de aceasta, un sfătuitor atent ia în considerație poziția și limbajul trupului, dar și acele nuanțe mai puțin explicabile ale percepției pe care le numim intuiție și instinct.
Astfel, natura vocii ne poate ajuta să identificăm și să diagnosticăm diferite probleme, ceea ce reprezintă, în sine, începutul procesului de vindecare. Există legături multiple între caracteristicile vocii și problemele de ordin fizic sau mental. Indicii despre aceste legături pot fi obținute nu numai pe baza caracteristicilor sonore ale vocii, ci și pe baza stării de sănătate a organelor care produc vocea. De pildă, o succesiune nesfârșită de inflamații ale gâtului poate apărea ca rezultat al desfășurării unui conflict la nivelul unei relații apropiate, chiar dacă lipsa de armonie este reprimată și negată vehement.
Pentru cei care ascultă cu multă atenție, vocea poate oferi și indicii asupra modului cum facem față diferitelor etape din viață, precum și proceselor de dezvoltare și maturizare. Vocea răgușită, cu „sufletul la gură”, ca de fetiță, este caracteristică unei cochetării feminine devastatoare; echivalentul masculin al acestei situații se exteriorizează prin tonuri adânci, laconice, declamative. Sentimentele de înfrângere și inutilitate care pot însoți vârstele înaintate sunt clar evidente în vocea apatică și plângăreață, uneori exacerbată printr-o atitudine de tip „broască-țestoasă”, în care persoana își retrage capul între umeri; pentru ca vocea să funcționeze în mod natural, umerii trebuie să fie întotdeauna situați dedesubtul liniei mandibulare.
Vocea reflectă starea generală a sănătății noastre – fizică, mentală, emoțională și spirituală. Semnele distinctive ale unei voci sănătoase sunt suplețea, sensibilitatea, căldura și puritatea tonului – clar, limpede și deschis, fără nici o notă de forțare sau presiune. Mai presus de toate, o voce sănătoasă posedă vitalitate – ea abundă în energie vitală care poate triumfa învingând greutățile, dezamăgirea și durerea.
Unele probleme de sănătate sau din cadrul stilului de viață ar putea avea rădăcini în experiențele de viață și în relațiile din trecut pe care nu le-ați analizat sau rezolvat; altele pot fi generate de teama de viitor. Asemenea sentimente de teamă sau neliniște privind trecutul sau viitorul pot deranja percepțiile prezentului, împiedicând formarea unei imagini clare asupra trecerii timpului.
De pildă, puteți rămâne cantonat într-un eveniment care s-a petrecut cu câteva luni sau ani în urmă. A trăi în acest mod „în trecut” va afecta modul în care este abordat prezentul. E posibil să ascundeți sentimente de vinovăție sau mustrări de cuget care nu au putut fi încă exteriorizate.
Această fragmentare a conștientizării temporale poate genera afecțiuni și suferințe. Vă puteți folosi mintea și vocea în exerciții terapeutice simple, pentru a vă aduce conștiința timpului înapoi, la starea de integritate și armonie. Asemenea reintegrare a trecutului, prezentului și viitorului reprezintă o parte vitală a procesului terapeutic.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com