Elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă (CSEI) „Sf. Andrei” Gura Humorului și ai Şcolii Gimnaziale ,,Krystyna Bochenek” Poiana Micului au celebrat luni, 21 februarie, „Ziua internațională a limbii materne”. Activitatea s-a desfășurat online și face parte din activitățile din cadrul proiectului educațional „Europa prin ochi de copil” încheiat între cele două școli, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, reprezentat de inspectorul școlar Cristina Albu.
Scopul activității a fost promovarea diversității culturale şi lingvistice.
Elevii claselor a IV-a și a V-a de la Şcoala Gimnazială ,,Krystyna Bochenek” Poiana Micului, coordonați de profesorii Molner Edwiga, Moroșan Petronela Otilia, Pamparău Iadwiga, Micuțaru Andreia, au prezentat un material referitor la semnificația acestei zile, au prezentat poezii și cântece în limba polonă, au citit texte care cuprind frământări de limbă și au prezentat planșe cu cuvinte împrumutate din alte limbi.
De asemenea, elevii din mai multe clase de la CSEI „Sf. Andrei” Gura Humorului, coordonați de profesorii Istrate Isabella, Sabin Rybanna, Sîrbu Gabriela, Pădureț Lucia, Țebrean Lucica, au prezentat cântece și poezii în limba română și romani, au realizat un exercițiu de scriere a formulelor de salut și nu numai, în diverse limbi, prin intermediul aplicației Jamboard.
La activitate au participat și reprezentanții Uniunii Polonezilor din România.
Profesoara Lucica Țebrean, de la CSEI „Sf. Andrei” Gura Humorului, a spus că toți participanții la acțiune au subliniat faptul că însuşirea limbii materne, precum şi utilizarea ei ca mijloc de comunicare contribuie la conservarea şi perpetuarea identităţii fiecărei minorităţi. „Ea se poate pierde foarte uşor, dacă nu este învăţată şi vorbită în familie sau dacă nu este studiată şi exersată în şcoală.Toate acţiunile întreprinse în vederea propagării limbilor materne vor servi atât la încurajarea diversităţii şi a educaţiei multilingvistice, cât şi la dezvoltarea conştientizării depline a tradiţiilor lingvistice şi culturale din întreaga lume şi să inspire, totodată, solidaritate bazată pe înţelegere, toleranţă şi dialog”, a completat prof. Lucica Țebrean.