Încălzirea vremii și lipsa zăpezii readuc în actualitate brusc incendiile de vegetație uscată, focuri puse de oamenii care își curăță terenurile fără a-și lua măsuri de a nu scăpa arderea de sub control. Din păcate, de cele mai multe ori este vorba pur și simplu de arderi nici măcar supravegheate.
Duminică, 20 februarie, pompierii militari suceveni au avut de intervenit la cinci incendii de acest gen, care au fost scăpate de sub control și au pus în pericol construcții sau traficul rutier, din cauza fumului.
Au fost incendii care au pus probleme, peste 100 de hectare de terenuri fiind afectate în diferite localități ale județului (Fălticeni - 30 ha, Stroiești - 50 ha, Solca - 15 ha, Preutești (Leucușești) - 10 ha și Vicovu de Jos - 2 ha).
Misiunile au necesitat o concentrare mare de forțe și mijloace, atât din partea pompierilor militari, cât și a Serviciilor voluntare pentru situații de urgență, pentru a putea limita propagarea focului.
Intervențiile s-au desfășurat în condiții extreme, pe suprafețe extinse, unele cu terenuri accidentate și greu accesibile. Aceste situații solicită la maxim capacitatea de intervenție și de coordonare a pompierilor militari.
Vântul a contribuit și el la acutizarea problemelor.
Pompierii militari suceveni au transmis: ”Aceste incendieri pun în pericol gospodăriile aflate la limitele de proprietate ale terenurilor care ard. Șoselele sunt inundate cu fum, atunci când suprafața incendiată este învecinată cu acestea, existând pericolul de producere a unor accidente rutiere. De asemenea, calitatea aerului este viciată prin cantitatea mare de fum și de gaze toxice rezultate în urma arderilor. Și nu în ultimul rând, nu trebuie uitate persoanele care au căzut victime acestor incendii, și care fie au suferit arsuri grave, fie chiar au plătit cu prețul vieții faptul că au ignorat pericolul pe care îl reprezintă fenomenul de incendiere.
În speranța că cetățenii vor conștientiza semnalele de alarmă, revenim și facem din nou apel la respectarea măsurilor specifice de prevenire a acestui tip de incendii:
- nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;
- nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc);
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile efectuaţi-o în locuri special amenajate (gropi ş.a.);
- interesaţi-vă la Primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
- arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale efectuaţi-o numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei;
- asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi stingeţi jarul după încetarea acesteia;
- educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul”.