Sute de bucovineni, îmbrăcați în costume populare, au participat sâmbătă, 19 februarie 2022, la Balul Românilor din Anglia, ediția a III-a. Participanții au fost încântați și de prestația artiștilor suceveni, invitați la eveniment: Florin și Vasile Mucea, Alexandru Brădățan și Andreea Haisan. Din cauza pandemiei de Covid-19, anul trecut acest eveniment nu a putut fi organizat. Dorința românilor din Anglia a fost cu atât mai mare de a participa din nou la o petrecere, astfel că s-au adunat circa 450 de oameni, mulți dintre ei plecați de pe meleagurile Bucovinei.
Evenimentul a fost organizat de familia Mirela şi Ştefan Maxim, din Volovăț, doi bucovineni inimoşi stabiliți în Londra, care reuşesc să-i unească pe românii care trăiesc pe pământ londonez şi nu numai, într-o sărbătoare a voioşiei şi bunului-gust, familie care organizează și „Seara costumului popular”, la Londra.
Artiștii suceveni Florin și Vasile Mucea au dus cântecul bucovinean la Londra, alături de invitații speciali Alexandru Brădățan și Andreea Haisan. Eu au cântat alături de o formație din Londra, taraful Adrian Aluki. Invitat special a mai fost și Mihai Timaru, solist de muzică populară stabilit la Londra.
Florin și Vasile Mucea au fost prezenți la toate cele trei ediții ale Balului Românilor din Anglia. În februarie 2020, chiar înainte de pandemie, ei au cântat alături de Alexandru Brădățan și Adriana Bucevschi. Ca la orice petrecere, românii au cântat, au dansat, s-au prins în hore, dar au savurat și bucate tradiționale.
La mare căutare au fost melodiile tradiționale din Bucovina: „Bătrâneasca” lui Vasile Mucea, „Huțulca”, „Sadăul”, „Pădurețul” și „Bălăceanca”. Invitații speciali au încântat publicul cu melodiile „Sunt din Bucovina”, „Cântă nașu și cu fina” etc.
Florin Mucea, fiul regretatului rapsod Vasile Mucea, ne-a spus că toată lumea era dorită de o petrecere românească, după pandemie. „Am fost primiți cu mare bucurie de românii stabiliți în Anglia. Prima melodie cu care am deschis Balul a fost <Bătrâneasca> lui Vasile Mucea. Programul muzical a continuat cu piese cunoscute, de care cei 450 de români aflați peste hotare s-au bucurat foarte mult. Dorul de casă și de meleagurile natale trezesc nostalgii în rândul bucovinenilor stabiliți în Anglia și nu numai. Oamenii au petrecut românește, au cântat și dansat românește, au gustat din bucate românești (din meniu nu au lipsit sărmăluțele și ciorba rădăuțeană), s-au bucurat de momente deosebite, alături de artiștii din țară”, a completat Florin Mucea.