Managerul Serviciului Județean de Ambulanță Suceava, doctorul Alexandru Lăzăreanu, împlinește duminică, 20 februarie, 65 de ani și se pensionează, după 37 de ani de activitate.
Dr. Lăzăreanu a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie din Iași în 1985 și a făcut cei 3 ani de stagiatură la Spitalul Județean Suceava. A lucrat ca medic la dispensarul din comuna Dărmănești, până în anul 1995 și apoi, până în 1998, la cel din comuna Calafindești. În urma unui concurs a devenit inspector la inspecția sanitară, iar după separarea Casa de Asigurări de Sănătate -Direcția de Sănătate Publică, din 1999, a rămas la CAS până în 2001, ca inspector-șef serviciu și medic-șef. „În 2001 regretatul doctor Cristian Irimie fusese numit director la DSP și m-a invitat să fac parte din echipa lui. Am fost director medical adjunct până în 2008 și după aceea, până în 2010, director executiv”, povestește doctorul Lăzăreanu.
„Sunt oameni care astăzi trăiesc pentru că eu i-am salvat”
În 2010 a dat examen pentru a se angaja la Serviciul Județean de Ambulanță Suceava, instituție a cărei conducere a și preluat-o, ca manager, din 7 martie 2016. „Nu regret nici un moment schimbările pe care le-am făcut. În 6 ani, cât am lucrat ca medic pe ambulanță, am salvat multe vieți. Sunt oameni care astăzi trăiesc pentru că eu i-am salvat”, spune medicul. Își amintește de o femeie însărcinată în 8 luni, care a avut un accident de mașină între Suceava și Dorohoi, pe care a găsit-o „atârnată în centură” și la care a intrat pe geam pentru a-i acorda primul ajutor până la sosirea autospecialei de descarcerare. Sau de un om de afaceri care a suferit un infarct și care după preluarea în ambulanță a dezvoltat tulburări de ritm cardiac ce îi puneau viața în pericol.
Rememorează și situațiile cumplite din viața de medic urgentist, printre care un accident rutier la Păltinoasa, dintre un tir și o Dacia, în urma căruia una dintre victime a murit pe loc iar a doua, cu activitate electrică, dar fără puls – „stors de sânge”, asupra căreia nu se puteau aplica manevre de resuscitare din cauza traumatismelor extrem de grave, a fost declarat decedat în ambulanță: „când l-am coborât din mașină a rămas un pumn de creier pe targă”.
„Nu m-am putut stăpâni și am plâns”
Deși dramele fac parte din profesia pe care și-a ales-o, doctorul Lăzăreanu recunoaște că a avut momente în care a plâns. „În 2015 a fost o fată, un copil de 19 ani, rănită grav la Ciprian Porumbescu, dupa ce mașina în care se afla a rămas blocată pe calea ferată și a fost lovită de locomotiva unui tren. Trebuia să-i fac transferul și tatăl a refuzat. A refuzat și transfuzia de sânge, din motive religioase. Fata a făcut stop cardio-respirator și n-am putut să fac nimic pentru ea. Am plâns, era doar un copil”, spune medicul.
La fel a reacționat și când au fost răpuși de Covid-19 cei doi ambulanțieri, Cristian Stupiuc, care a murit în data de 7 aprilie 2020, la 53 de ani, și Ion Irimescu, decedat în data de 3 mai 2020, în vârstă de 60 de ani: „Au fost momente foarte dificile când mi-au murit cei doi oameni. Nu m-am putut stăpâni și am plâns. Mi s-a părut nedrept ca virusul să răpească oameni așa buni și dedicați meseriei lor”.
Pandemia i-a făcut cunoștință și cu dezgustul, când „unii colegi au lipit costumele de protecție cu leucoplast și au folosit acele imagini pentru a ne acuza că nu aducem echipamente, deși se știa cât de greu se găsesc și câte eforturi făceam pentru a le procura și a le distribui imediat acolo unde era nevoie”.
În cei 37 de ani de carieră medicală, pregnante au rămas însă momentele de mare încărcătură emoțională, cele dificile și de mare bucurie.
Doctorul Lăzăreanu are doi fii, ambii medici – cel mare este ortoped la Spitalul Județean de Urgență Suceava, iar cel mic este medic ATI la spitalul din Târgu Neamț. Are și 4 nepoți, dar activitatea viitoare nu va însemna doar plimbatul nepoților prin parc. De luni, 21 februarie, Serviciul Județean de Ambulanță Suceava reia consultațiile la domiciliu, întrerupte din cauza pandemiei. De acestea se va ocupa medicul pensionar Alexandru Lăzăreanu.