Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 40 (7957)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sprijin

Probleme și nemulțumiri ridicate de fermieri la întâlnirea cu autoritățile județene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O primă întâlnire față în față după o perioadă îndelungată, între fermierii suceveni, reprezentanți ai agriculturii și prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a readus în discuție problemele cu care se confruntă agricultura în zona Sucevei. Conducerea Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Suceava le-a prezentat agricultorilor interesați programele de ajutor de minimis ale guvernului, înlesnind  și o întâlnire importantă cu reprezentanți și specialiști ai unor firme de top în privința materialelor genetice de calitate și combatere a bolilor și dăunătorilor în acest domeniu.

Discuțiile s-au purtat pe mai multe direcții, primul subiect atins fiind legat de un proiect de hotărâre legat de aprobarea obiectivelor privind programul de realizare a Sistemului Național Anti-Grindină și de creștere a precipitațiilor până în 2024. În zona noastră agricolă preocuparea aceasta i-a adunat împreună pe specialiști de la direcțiile agricole Suceava și Botoșani, astfel încât fondurile alocate prin această hotărâre să ajungă în studii de fezabilitate aferente realizării a noi puncte de lansare de rachete pentru combaterea grindinei. Pentru județul Suceava sunt prevăzute a fi realizate 18 puncte de lansare, demersurile pentru dezvoltarea acestei infrastructuri fiind accentuate după fenomenul extreme de grindină înregistrat pe 24 august 2021, în zona Fălticeni-Rădășeni, unde au fost afectate sute de hectare de livadă.

 

Modificări legislative solicitate de producătorii de mere

Prezența prefectului Alexandru Moldovan la întâlnirea cu fermierii a arătat interesul conducerii județului pentru problemele exprimate de aceștia și importanța domeniului agricol în economia viitoare. El a declarant în timpul întâlnirii: ”Nu mai e pentru nimeni de mirare, în acest moment, după cum evoluează economia mondială și analizele pe care le vedem, că ne aflăm în fața unei posibilități crescute de declanșare a unei crize în perioada următoare. În aceste condiții agricultura poate constitui salvarea pentru noi, având în vedere potențialul imens al agriculturii din țara noastră.”

Primele probleme semnalate au venit din partea pomicultorilor din zona Fălticeni, care au semnalat diversele ”piedici” care li se pun în domeniul distribuției merelor, cele mai multe neajunsuri fiind provenite dintr-o legislație permisivă. Desfacerea a devenit cea mai gravă problemă a acestora, ei prezentând exemplul unor țări precum Ungaria, Austria sau Polonia, care nu importă mărfuri agricole până nu epuizează stocurile provenite din producția internă.

Mircea Costișevschi, producător de mere de la Fălticeni, ne-a relatat: ”La noi producția internă nu este protejată, importurile sunt necontrolate, am livrat mii de tone de mere la fabrică cu 28 bani/kg, în timp ce în țară s-au importat mere de 520 milioane de euro, subvențiile sunt mai mici decât în alte state concurente. Din cauza desfacerii greoaie, 30% dintre livezile din zona Fălticeniului, unele chiar nou înființate, sunt scoase la vânzare. În condițiile actuale pomicultorii suceveni nu pot supraviețui fără o susținere din alte activități agricole.”

Propunerea prefectului a fost aceea ca toate aceste neajunsuri, care le afectează activitatea, să fie prezentate conducerii județului, care poate face demersuri pentru unele modificări legislative.

 

În căutarea spațiilor pentru organizarea piețelor volante

Inițiativa conducerii Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava, de a organiza o piață volantă pentru producătorii locali în fața instituției, a fost îmbrățișată de fermieri, care cer permanentizarea ei. Ei au solicitat identificarea unor spații generoase unde să poată fi organizate aceste piețe. Directorul DAJ Suceava, Claudia Elena Gogu, a declarant că se află în tratative pentru folosirea esplanadei din centrul Sucevei pentru organizarea unei astfel de piețe, fiind interesată de găsirea și altor locații, în municipiul reședință și în principalele orașe ale județului.

 

Decalajul în privința climei și a timpului de producție dezavantajează cultivatorii de legume suceveni

În privința ajutoarelor de minimis pentru producerea de legume în spațiu protejat, în extrasezon, fermierii suceveni s-au plâns că sunt dezavantajați de clima din nord. Vasile Mătrășoaia, cultivator de legume din Bursuceni, a declarat: ”În zona noastră e imposibil să valorifici 4 tone de tomate până la mijlocul lunii iunie, oricâtă productivitate ai avea. Sesizările făcute de noi către minister, pentru decalarea acestei perioade pentru cei care vor să producă roșii în primul ciclu, au rămas fără ecou.”

Specificul legumicol al sudului țării, corelat și cu o încălzire mult mai rapidă în primăvară, creează anumite decalaje greu de ignorat, care nu le dau timp producătorilor să-și valorifice marfa în timpul stabilit. De asemenea, lipsa subvențiilor la motorină pentru agricultura românească constituie, în această perioadă, când prețul pe litru ajunge la 7 lei, o piedică pentru producția agricolă internă de orice fel.

Pentru fermierii suceveni a fost de mare interes prezența la întâlnire a reprezentanților unor firme de renume, precum Universal Group, Holland Farming și Naturevo, care au prezentat oferta lor în ceea ce privește materialul genetic pentru legume, precum și metode de optimizare și menținere sub control a acestor culturi. Semințele hibrid de calitate și productivitate crescută, prădători naturali pentru solarii, adică polenizare, biostimulatori și experiența vastă acumulată în aceste domenii îi vor ajuta pe fermierii suceveni în dezvoltarea unor producții importante și de calitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Probleme și nemulțumiri ridicate de fermieri la întâlnirea cu autoritățile județene.
 Vizualizări articol: 1115 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Probleme și nemulțumiri ridicate de fermieri la întâlnirea cu autoritățile județene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei