O trecere de pietoni de pe strada Victoriei din cartierul Obcini al municipiului Suceava, în imediata apropiere a blocului IRE, foarte aproape de intersecția cu drumul spre Sf. Ilie, este folosită de unii locatari ai blocurilor din zonă pe post de loc de parcare, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Din păcate, nici un accident rutier petrecut pe această trecere de pietoni, chiar la începutul acestei săptămâni, nu i-a făcut pe șoferi mai responsabili. Asta deși o mașină pe trecerea de pietoni limitează foarte mult vizibilitatea. Practic, un pieton care trece din partea mașinii oprite pe trecere nu poate fi văzut la timp.
Pe această trecere de pietoni, luni dimineață, un copil în vârstă de 7 ani a căzut victimă într-un accident rutier.
Din primele cercetări ale poliției rezultă că un șofer în vârstă de 32 de ani, care conducea un Volvo, pe strada Victoriei, pe direcția dinspre strada Stațiunii spre blocul IRE, l-a surprins și accidentat pe băiatul în vârstă de 7 ani care traversa pe loc marcat.
Copilul a suferit o serie de leziuni (traumatism toraco-abdominal și traumatism antebraț stâng), din fericire nu grave.
Deși oamenii din zonă se plâng că poliția nu prea ajunge deloc pe strada Victoriei, directorul Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, spune că nu este așa:
”Am discutat cu echipajele, au în vedere aceste parcări pe trecerea de pietoni inclusiv la patrulele pe timp de noapte. Dacă în alte situații de staționări/parcări în locuri interzise se mai poate merge pe prevenție, pe avertismente, în astfel de situații aplicăm amenzi fără discuție. La staționări pe trecerile de pietoni și în stații de autobuz nu există altă variantă decât amenda”.
El a precizat că sunt mai multe treceri de pietoni de pe străzi din Suceava, nu doar aceasta, pe care unii șoferi parchează fără nici o urmă de ezitare.
În general, pe trecerea de pietoni la care am făcut referire în acest material parcările pe locul marcat se fac pe timp de noapte, oamenii invocând că nu au alte variante. O astfel de justificare nu ar trebui însă tolerată. Asta pentru că dimineață, înainte de ora 8.00, mulți copii folosesc trecerea pentru a merge spre școală sau spre stația de autobuz. Iar cine știe câte ceva despre conducere preventivă conștientizează pericolul unei mașini care obturează vizibilitatea pe trecerea de pietonii.
Pentru șoferii care staționează-opresc în loc interzis (aici intră și trecerile de pietoni) se aplică 2-3 puncte amendă, chiar 4 puncte. Sancțiunea este de 580 de lei și este însoțită în mod normal și de 2-3 puncte de penalizare.
Poliția Locală poate acționa aplicând mai întâi o înștiințare pe parbrizul mașinii contravenientului, posesorul mașinii fiind invitat la sediul unității.
Poliția Locală are și posibilitatea tehnică și legală de a ridica mașini în anumite situații și ar fi bine, poate, să uzeze mai des de această măsură mai radicală, doar așa putând fi responsabilizați unii conducători auto care, din comoditate, nu concep să mai parcurgă la întoarcere câteva sute de metri pe jos, până găsesc un loc de parcare adecvat.