Elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc promovează valorile locale printr-un proiect european. Este vorba de programul Erasmus ERA+ Integrated Learning Challenges, la care sunt implicați mai mulți profesori și elevi ai colegiului câmpulungean. Profesorul Iulian Negură, purtătorul de cuvânt al Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”, a declarat că, având în vedere provocările lumii ce ne înconjoară și cărora trebuie să le facem față zilnic, în toate acțiunile întreprinse, una dintre activitățile acestui program a avut drept scop cunoașterea orizontului cultural local.
„O echipă de elevi, însoțiți de directorul adjunct al colegiului, profesor Monica Buculei, au realizat un interviu cu Felicia Oblesniuc, un artist local, interpretă de muzică populară, originară din zona Moldoviței. Doamna Felicia Oblesniuc este sufletește legată de această unitate de învățământ, dar și de mediul cazon, atât soțul, cât și una dintre fiicele sale îmbrățișând cariera militară. Interpreta de muzică populară Felicia Oblesniuc le-a vorbit elevilor, cu vădită emoție, despre începuturile ei în cariera sa de artist popular, despre copilăria sa, despre huțulii în mijlocul cărora a crescut și în a căror limbă își cântă doinele”, ne-a spus profesorul Iulian Negură.
Elevii ștefăniști au ascultat cu încântare și au consemnat „povestea” Feliciei Oblesniuc, despre importanța conștientizării apartenenței noastre culturale, „acestea reprezentând una dintre pavezele așezate în calea uitării”. Iar pentru ca interviul, ce va reprezenta un mijloc de documentare a elevilor din școlile țărilor partenere în acest proiect, să fie și mai mult impregnat de valorile culturale ale spațiului imediat, Felicia Oblesniuc le-a prezentat elevilor costumul popular pe care îl purta, vechi de peste o sută de ani, autentic, cu valoare sentimentală și etnografică. „Ca un gând cu rol reflexiv, artista le-a vorbit elevilor despre bucuriile vieții de artist și despre norocul de a se fi născut pe tărâmul sfânt al Bucovinei. Încă o dată, valorile acestui ținut tainic și caracterizat de multiculturalitate vor ajunge să fie cunoscute de străini prin intermediul elevilor și al profesorilor de la Colegiul Național Militar <Ștefan cel Mare>, activ implicați în proiecte educative europene”, a mai adăugat profesorul Iulian Negură.
Am mai aflat de la elevii și profesorii de la Colegiul Militar „Ștefan cel Mare”, participanți la proiectele europene de tipul Erasmus+, că aceste proiecte reprezintă pentru școala românească o oportunitate extraordinară „prin care elevii cunosc mai multe despre lumea în care trăiesc, își însușesc toleranța și respectul pentru fiecare individ în parte, dar și pentru valorile și credințele celor cu care interacționează”. Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” este una dintre unitățile de învățământ din județul Suceava cu o lungă tradiție în implicarea în astfel de proiecte internaționale.