Un bărbat care s-a urcat la volan în stare avansată de ebrietate și care a accidentat mortal o bătrână în proximitatea unei treceri de pietoni a încasat o pedeapsă rezultantă de 4 ani și 7 luni de închisoare, o sentință destul de severă comparativ cu alte cazuri similare, dar în care s-a aplicat totuși Codul Penal, în sensul că magistrații au stabilit pedepse peste jumătatea dintre minimul și maximul infracțiunilor pentru care a fost judecat inculpatul.
Florinel Popa, din Dorna Arini, a fost judecat de magistrații de la Judecătoria Vatra Dornei pentru ucidere din culpă și conducere sub influența băuturilor alcoolice.
El a primit 3 ani și 6 luni de închisoare pentru ucidere din culpă și 3 ani și 3 luni pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, în urma contopirii rezultând pedeapsa de 4 ani și 7 luni închisoare, cu precizarea că sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
A accidentat mortal o bătrână care tocmai ieșise din bloc. Alcoolemie imensă
Accidentul s-a produs în iunie 2019, pe strada Unirii din Vatra Dornei. Ancheta a fost îngreunată de dubiile cu privire la locul prin care a traversat victima.
Victima, Viorica P., în vârstă de 67 de ani, ieșise din scara blocului în care locuia, având o trecere de pietoni în apropiere de ieșirea din bloc. Au fost totuși dubii încă de la început cu privire la locul exact al impactului. În dosar s-a dispus o expertiză, apoi o contraexpertiză, stabilind-se în cele din urmă că femeia s-a angajat în traversare pe la aproximativ 7 metri de locul marcat.
Şoferul, care a venit din stânga femeii şi a provocat nenorocirea, ar fi trebui să circule în mod normal cu 30 de km/h, având în vedere indicatorul de trecere de pietoni. Şoferul avea în maşină, pe locul din faţă, o sticlă de bere, au mai constatat poliţiştii rutieri de la Vatra Dornei.
Polițiștii de la Vatra Dornei, care au derulat cercetările din acest caz, sub coordonarea unui procuror, au opinat de la începutul anchetei, în baza probelor și măsurătorilor, că impactul s-a produs foarte aproape de trecerea de pietoni. A fost nevoie însă de o expertiză de specialitate pentru a se aprecia o distanță dintre locul de traversare și marcajul pietonal.
Acest detaliu contează destul de puțin, cel puțin cu privire la gradul de inconștiență al șoferului băut.
La sentință dată de judecători a contat probabil și valoarea alcoolemiei celui de la volan. Cele două probe biologice recoltate de la inculpat au indicat concentrații de 3,57 la mie - prima probă, respectiv 3,29 la mie - a doua probă. Asta în condițiile în care aparatul etilotest a indicat, imediat după accident, o concentrație de 1,51 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat.O alcoolemie extrem de mare așadar, la limita de comă alcoolică.
Interdicție de a conduce timp de 4 ani
După producerea accidentului, Florinel Popa a fost reținut pentru 24 de ore în arest, după care judecătorii de la Vatra Dornei au respins propunerea de arestare, însă l-au plasat pe acesta în arest la domiciliu. Bărbatul a fost timp de 60 de zile în arest la domiciliu, după care a fost plasat sub măsura controlului judiciar.
Aceste 60 de zile de arest la domiciliu se vor scădea din pedeapsa finală.
Judecătorii de la Vatra Dornei au mai decis ca inculpatul să aibă impusă și o interdicție de a mai conduce autovehicule pentru o perioadă de 4 ani, după executarea pedepsei.