Cazurile de violență în familie sesizate la poliție au devenit, din păcate, la ordinea zilei. Asta se vede aproape zilnic în buletinele de presă ale poliției județene, de cele mai multe ori fiind vorba de bărbați care își agresează consoartele, însă și de agresiuni asupra părinților, copiilor sau fraților.
Numărul mare de agresiuni rezultă și din analiza Inspectoratului de Poliție Județean Suceava privind numărul de ordine de protecție provizorii emise anul trecut.
”În anul 2021 polițiștii suceveni au emis 276 de ordine de protecție provizorii, cu 63 în plus față de anul 2020, dintre care 103 au fost transformate în ordine de protecție de către instanțele de judecată”, a transmis comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.
Este un număr extrem de mare, dacă ținem cont și de faptul că aceste ordine se emit doar în cazurile în care agresiunile sunt evidente și cu risc mare de recidivă.
Ordinele de protecție provizorii impun și evacuarea din locuință a agresorului pe o perioadă de 5 zile, dacă este vorba de un domiciliu comun agresor-victimă.
Și-a agresat concubina, un copil și soacra
Ultimele două cazuri în care polițiștii au fost nevoiți să emită ordine de protecție provizorii sunt de sâmbătă, 12 februarie.
Cel mai delicat a fost un caz semnalat sâmbătă seară, polițiștilor de la Secția Rurală Vama.
O femeie în vârstă de 34 de ani, localnică, a sesizat că un bărbat în vârstă de 40 de ani, concubinul său, a venit acasă în stare avansată de ebrietate și face scandal. În casă se aflau și cei doi copii minori ai acestora, dar și mama femeii.
Toți cu confirmat că bărbatul a venit băut acasă și a lovit-o pe concubină, pe un băiat, iar pe soacră a trântit-o de o sobă.
De altfel, în timp ce polițiștii erau la fața locului și întocmeau documentele, bărbatul de 40 de ani a început să fie recalcitrant, fiind imobilizat de polițiști. El a fost transportat la Spitalul de Psihiatrie din localitate, pentru a fi evaluat medical.
Polițiștii au emis un ordin de protecție prin care bărbatul nu are voie să se apropie de locuință sau de victime timp de 5 zile.
Tot sâmbătă seară, o femeie de 48 ani, din municipiul Rădăuți, s-a adresat poliției cu o plângere prin care sesiza faptul că a fost amenințată cu acte de violență de către fostul soț, în vârstă de 54 ani, din aceeași localitate.
Cei doi sunt divorțați de la finele anului trecut și locuiesc separat, a rezultat din cercetările polițiștilor.
În seara zilei de 12 februarie, bărbatul a insistat ca femeia și fiica ei să vină să discute cu el, însă din nou discuțiile au degenerat.
Femeia a reclamat că a fost amenințată, iar polițiștii au emis un ordin de protecție valabil 5 zile.
Ce presupune un ordin de protecție și ce măsuri poate impune
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Foarte probabil, agresiunile în familie au fost dintotdeauna în număr mare în județ, diferența fiind că de doi-trei ani de zile legislația a fost simplificată și polițiștii pot lua măsuri, chiar dacă pe termen limitat. Cele 5 zile cât este valabil ordinul de protecție lasă timp victimelor pentru a solicita, dacă este cazul, un ordin de protecție pe termen mai lung, prin instanța de judecată.