Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 14 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 36 (7953)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ce anume ne face să trecem de la o stare la alta

Dacă orice manifestare comportamentală este rezultatul stării în care ne aflăm, putem genera diferite comunicări și comportamente mai ales atunci când ne aflăm în stări productive decât atunci când ne aflăm într-una neproductivă. Și atunci întrebarea pe care ne-o punem este: ce anume generează starea în care ne aflăm? Există două componente principale ale stării: prima o constituie reprezentările noastre interioare, iar a doua - condiția în care se află fiziologia noastră și folosirea ei. Ce și cum vă imaginați lucrurile, precum și ce și cum vi le comunicați vouă înșivă în legătură cu o anumită situație cu care vă confruntați - iată ce creează starea în care vă aflați și, de aici, felul comportamentului pe care îl aveți. De exemplu, cum vă purtați cu soțul/soția sau prietenul/prietena când ajunge acasă mult mai târziu decât a promis? Ei bine, comportamentul vostru va depinde în mare măsură de starea în care vă aflați atunci când ființa iubită se întoarce acasă, iar starea voastră va fi determinată în mare măsură de ceea ce vă reprezentați în mintea voastră ca motiv al întârzierii. Dacă timp de ore întregi v-ați imaginat această persoană dragă în legătură cu vreun accident, plină de sânge, moartă ori într-un spital, atunci când intră pe ușă s-ar putea s-o întâmpinați cu lacrimi în ochi, răsuflând ușurați, ori cu o îmbrățișare caldă și cu întrebarea: ce s-a întâmplat? Acest comportament provine dintr-o stare de îngrijorare. Dacă totuși v-ați imaginat că persoana iubită a întârziat din cauza unei întâlniri clandestine, sau din cauză că pur și simplu nu-i pasă de timpul vostru sau de sentimentele voastre, atunci, când această persoană ajunge acasă, o veți primi cu totul altfel, ca urmare a stării în care vă aflați. Din starea de a vă simți furios rezultă un set total diferit de manifestări comportamentale.

Întrebarea care se pune acum este evidentă: ce anume face ca o persoană să-și reprezinte niște lucruri în urma stării de îngrijorare, pe când o alta își creează reprezentări interioare care o aduc într-o stare de neîncredere sau furie? Există mai mulți factori. Poate că am luat model după reacțiile părinților noștri sau alte tipare de rol legate de acest fel de experiențe. Dacă, de exemplu, atunci când erați copii, mama era mereu îngrijorată când tata venea târziu acasă, și voi vă puteți reprezenta lucrurile într-un fel în care să vă îngrijoreze. Dacă mama spunea că nu are încredere în tata, s-ar putea ca și voi să adoptați acest model. Astfel, toate crezurile, atitudinile, valorile și experiențele noastre trecute legate de o anumită persoană ne afectează tipul de reprezentări pe care ni le vom face despre manifestările lor comportamentale.

Există un factor și mai important și mai puternic în felul în care percepem și ne reprezentăm lumea - acesta este condiția și tiparul nostru de folosire a propriei fiziologii. Tensiunea musculară, ce anume mâncăm, felul cum respirăm, postura noastră, nivelul general al funcționării biochimice, toate acestea au un impact uriaș asupra stării noastre. Reprezentarea interioară și fiziologia sunt legate între ele printr-o buclă cibernetică. Orice ar afecta-o pe una, o va afecta automat și pe cealaltă. Astfel, schimbarea stărilor presupune schimbarea reprezentării interioare ca și schimbarea fiziologiei. Dacă atunci când persoana iubită (soțul/ soția/copilul) ar fi trebuit să fie deja acasă, corpul vostru se află într-o stare productivă, veți percepe probabil acea persoană ca fiind blocată în circulație sau pe drum către casă. Dacă totuși din diferite motive vă aflați într-o stare fiziologică de mare tensiune musculară sau sunteți extrem de obosiți, sau dacă vă doare ceva ori aveți glicemia scăzută, veți avea tendința să vă reprezentați lucrurile într-un mod care vă amplifică sentimentele negative. Gândiți-vă puțin: atunci când simțiți că vibrați fizic și vă simțiți în formă, nu percepeți lumea înconjurătoare cu totul altfel decât atunci când sunteți obosit sau vă doare ceva? Condiția fiziologiei voastre schimbă practic felul în care vă reprezentați lumea înconjurătoare și o simțiți. Atunci când percepeți lucrurile ca fiind grele sau supărătoare, corpul vostru nu se conformează oare și se încordează? Astfel, acești doi factori - reprezentarea interioară și fiziologia - interacționează în mod constant unul cu celălalt pentru a crea starea în care ne aflăm.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce anume ne face să trecem de la o stare la alta.
 Vizualizări articol: 2940 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 29 voturi
Ce anume ne face să trecem de la o stare la alta5.0529

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei