Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava are de gestionat o nouă alertă care dă bătăi de cap, gripa aviară înalt patogenă. Două cazuri au fost diagnosticate la lebede găsite moarte pe lacul Bâtca Doamnei, în județul Neamț.
Mai sunt și alte cazuri în țară, însă acesta este cel mai apropiat de județul Suceava.
Virusul este deja răspândit în Europa și transmiterea spre păsările domestice pare a fi doar o chestiune de timp. În România riscurile sunt mult mai mari pentru că încă sunt foarte multe crescătorii individuale, în gospodării și nu în ferme mari, cum este specificul în alte state.În cazul acestui virus există și riscul transmiterii la om.
Marea problemă este însă legată de riscul de decimare a găinilor, cu grav impact economic, având în vedere că în sectorul avicol producția autohtonă asigură peste 90% din piață.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a explicat că datele de specialitate arată că virusul se transmite cel mai ușor prin intermediul palmipedelor (rață, gâscă, lebădă), care sunt și cele mai vulnerabile.
”Rugămintea noastră către suceveni este să ne semnaleze imediat dacă observă pe marginea cursurilor de apă păsări moarte, este foarte important să avem informații la timp, în astfel de cazuri”, a transmis doctorul Voloșeniuc.
Oamenii se pot adresa celui mai apropiat medic veterinar, dar au la dispoziție și un TelVerde - 0800.826.787.
Păsările bolnave sunt adesea într-o stare precomatoasă, stau cu capul aplecat și au tendința să-l sprijine de pământ. Crestele sunt cianotice, cu pete sau echimoze, apare diaree apoasă, sete accentuată și respirație dificilă. Respirația dificilă este de obicei un simptom care duce la deces.
Rata de mortalitate variază între 50 și 100% la păsări. Cel puțin în primă fază cele mai vulnerabile par a fi rațele, gâștele și lebedele.
Gripa aviară, a doua problemă majoră după pesta porcină africană
Acest virus al gripei aviare se suprapune peste alerta deja majoră privind pesta porcină africană.
Pesta porcină africană a produs deja efecte economice grave, nu doar prin mortalitate, ci și prin restricțiile impuse fermelor din zonele de focar. Este și cazul celei mai mari ferme de porci din județ, cea de la Verești, care nu poate avea intrări sau ieșiri de porci până nu se închid trei focare ce se intersectează între ele.
Este vorba de focare de pestă africană descoperite în gospodării din Corocăiești - Verești, Pleșești - Vulturești și Dolhasca.
Ferma cu 24.000 de porcine are pierderi mari în condițiile în care, săptămânal, avea un flux de intrări-ieșiri de 2.000-3.000 de porci.
Samsarii care vând porci din mașini, prin sate, sunt considerați vectori importați ai transmiterii virusului.
„Lucrăm la un proiect pentru asigurarea unui lanț de aprovizionare cu purcei în sate, un lanț sigur, cu purcei din ferme, înregistrați sanitar-veterinar și sănătoși, astfel ca oamenii să nu mai fie tentați să apeleze la samsari”, a explicat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, care speră să poată concretiza acest deziderat în acest an.
Cu privire la pesta porcină africană este, din fericire, și o veste bună. Presiunea virală pare a fi în scădere, numărul de focare scăzând în țară la 70.