joi, 10 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 33 (7950)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Secretul unei vieți de succes

Ai avut vreodată sentimentul că totul merge ca pe roate, că nu se poate întâmpla nimic rău? O vreme când totul părea să meargă bine? Poate că era la un meci de tenis când fiecare lovitură era bună ori la o întâlnire de afaceri la care aveai toate răspunsurile. Poate că era o vreme când constatai cu uimire că poți face ceva spectaculos de care nu te credeai în stare. Probabil că ai trăit și experiența opusă – o zi în care totul mergea pe dos. Poate îți amintești de momente când nu reușeai să faci niște lucruri pe care de obicei le făceai cu ușurință, când orice mișcare era greșită, când nu se deschidea nici o ușă; orice încercai, nu ieșea nimic.

Care e deosebirea? Doar ești aceeași persoană. Se presupune că ai la dispoziție aceleași resurse. Atunci de ce dai rezultate jalnice o dată și altele fabuloase data următoare? De ce până și cei mai buni sportivi au zile când fac totul bine și altele când nu nimeresc coșul sau ratează loviturile?

Totul ține de starea neurofiziologică în care te afli. Există stări care stimulează – încredere, dragoste, tărie interioară, bucurie, extaz, încredere –, care descătușează puterea personală. Dar sunt și stări paralizante – derută, deprimare, teamă, neliniște, tristețe, frustrare –, care secătuiesc puterea. Cu toții intrăm și ieșim din stări bune și rele. Ați intrat vreodată într-un restaurant și ați auzit vreo chelneriță mârâind: „Ce poftești?“ Credeți că întotdeauna se poartă așa? S-ar putea să fi dus o viață grea și să fi fost așa întotdeauna. Dar s-ar putea mai degrabă să fi avut o zi grea, servind prea mult la masă, sau poate a fost sâcâită de câțiva clienți. Nu este o ființă rea; se află doar într-o pasă proastă. Dacă îi poți schimba starea interioară, îi schimbi și comportamentul.

Comportamentul nostru este rezultatul stării interioare în care ne aflăm. Adesea facem tot ce ne stă în putință folosind resursele de care dispunem, dar câteodată suntem într-o pasă proastă. Este bine să vă amintiți aceste momente atunci când cineva se poartă urât cu voi. Creați astfel o stare de compasiune, nu de furie. Secretul este, deci, să ne ținem sub control stările și, implicit, comportamentul. Ce-ar fi dacă ați pocni din degete și ați intra, după dorință, în starea interioară cea mai generoasă și mai dinamică – o stare în care să fiți entuziasmați, siguri de succes, corpul pulsează de energie, iar mintea este plină de viață? Ei bine, acest lucru este posibil.

O stare poate fi definită ca fiind totalitatea milioanelor de procese neurologice care se petrec în noi, cu alte cuvinte, totalitatea experiențelor la un anumit moment în timp. Majoritatea acestor stări interioare se petrec fără nici un control conștient din partea noastră. Vedem ceva și reacționăm la acel ceva intrând într-o stare anume. Poate fi o stare plină de orientare și utilă sau una neorientată și limitativă, dar cei mai mulți dintre noi nu fac prea mare lucru ca s-o controleze. Deosebirea dintre cei care nu reușesc să-și atingă scopurile în viață și cei care reușesc reprezintă deosebirea dintre cei care nu pot să se transpună într-o stare care să le sprijine scopurile și cei care se transpun din plin într-o stare care îi sprijină în realizările lor.

Aproape tot ceea ce își doresc oamenii este o anume stare posibilă. Faceți o listă cu tot ce vă doriți în viață. Vreți să aveți parte de dragoste? Ei bine, dragostea reprezintă o stare, un sentiment sau o emoție pe care ne-o semnalăm și o simțim în noi pe baza anumitor stimuli din mediul înconjurător. Poate că vă doriți bani. Ei, poate că nu vă interesează să aveți acele bucățele de hârtie verde împodobite cu figuri ale diverselor personalități decedate. Vreți ceea ce înseamnă banii pentru voi: dragostea, încrederea, libertatea sau oricare alte stări credeți voi că vă ajută să-i obțineți. Deci cheia către dragoste, bucurie, către acea putere spre care tinde omul de ani și ani – abilitatea de a-și conduce viața – este abilitatea de a ști cum să-ți stăpânești și conduci stările interioare.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Secretul unei vieți de succes.
 Vizualizări articol: 2958 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 29 voturi
Secretul unei vieți de succes5.0529

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei