Tema de proiectare a zonei de agrement care se dorește a fi amenajată în pădurea parc Zamca, pe o suprafață de 100 de hectare, va fi discutată în ședința de Consiliu Local de la finele lunii februarie.
Atât pădurea parc Zamca, cât și cele 43 de hectare din parcul Șipote au fost obținute în același timp de municipalitatea suceveană, prin transfer de la Guvern, în toamna anului 2020. Doar că în cazul parcului Șipote s-a pierdut un an de zile cu fel de fel de dezbateri și consultări online și offline, alegeri pentru reprezentanți ai societății civile, sondaje și alte minunății, pentru ca la final să se ajungă de unde au plecat, la tema de proiectare propusă inițial de municipalitate, îmbunătățită cu propuneri din partea sucevenilor. Practic, implicarea politicului, sub masca interesului public, nu a făcut decât să tergiverseze lucrurile, existând chiar riscul anulării transferului, în lipsa unor demersuri concrete.
„Am pierdut aproape un an de zile cu acea dezbatere, consultare, sondaje, etc. Este foarte bine să fim transparenți să și facem consultare publică, doar că după toate acele demersuri, lucrurile arată aproape la fel ca cele inițiale...
Noi am lansat un proiect, am dat un termen pentru observații, au venit vreo două sute și ceva de interpelări în termen de câteva zile, de acolo colegii din primărie au selectat 100 de idei și urma să facem câteva întâlniri cu publicul în sala Teatrului <Matei Vișniec>, pentru a discuta propunerile, iar de acolo să stabilim ideile cu care mergem mai departe. Dura poate o lună de zile, așa s-a întins pe un an”, a declarat viceprimarul Sucevei Lucian Harșovschi, în cadrul emisiunii „Față în față”, de la Viva FM, moderată de Marius Cocoș.
Comparativ, la pădurea parc Zamca, de 100 de ha, care este tot în administrarea municipiului Suceava, demersurile de realizare a zonei de agrement au fost inițiate în ianuarie și deja se va intra cu proiectul în ședința de Consiliu Local din februarie.
„Și aici au fost dezbateri, dar foarte scurte, au durat doar o lună și ceva. Acolo se dorește amenajarea unui parc de aventură, pentru că este și zonă abruptă, cu tiroliene, mountain-bike, trasee de drumeții. Ideea e să avem o oferă turistică și de petrecere a timpului liber cât mai diversificată”, a adăugat Lucian Harșovschi.
Recent a fost semnat și contractul pentru realizarea documentației tehnico-economice pentru proiectul "Zona agrement Parc Șipote", cu SC Aria 42 Studio SRL București. Valoarea contractului este 650.000 lei fără TVA.
Durata acestuia este de 24 de luni, primele 10 luni fiind pentru realizarea documentației, iar 14 luni sunt de acordare a asistenței tehnice necesare beneficiarului pe perioada evaluării proiectului, până la semnarea contractului de finanțare, intenția fiind să fie atrase fonduri europene.