Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 31 (7948)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Cuvinte ce nu trebuie uitate

Lecția de viață a unui deținut politic la Sighet, ajuns la 92 de ani: ”orice rău trebuie uitat, dacă nu uităm ne autodistrugem”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Într-o perioadă în care grijile de zi cu zi, legate de pandemie, scumpiri, mai nou teama de război, ne ocupă celor mai mulți dintre noi tot timpul, se găsesc încă în jur de 200 de oameni din țară care nu uită că pe 5 februarie trebuie să fie la Sighet, pentru a-l comemora pe marele om politic Iuliu Maniu, mort într-o celulă a sinistrei închisori devenite azi Memorialul Victimelor Comunismului.

Doctorul veterinar dornean Petrea Dulgheru a fost și în acest an la Sighet, cum și-a făcut deja un obicei. L-a însoțit și subsemnatul, pentru a putea face un scurt interviu cu unul dintre ultimii supraviețuitori ai închisorii de la Sighet.

La 92 de ani, Nistor Man a ajuns la Sighet singur, la volan, de la Târgu Mureș, impresionând prin vitalitatea fizică, dar mai ales prin cea a minții.

 

”Trebuie să uităm, ținem minte prin ce am trecut dar nu mai trăim suferința, suferința s-a terminat”

O astfel de întâlnire nu are cum să nu lase o amprentă, iar cuvintele lui Man nu ar trebui uitate niciodată.

Întrebat ce sentiment îl încearcă când revine la Sighet, nonagenarul ne-a oferit o lecție de viață prețioasă:

”Orice rău se uită, trebuie uitat, dacă nu uităm ne autodistrugem, trebuie să uităm, ținem minte prin ce am trecut, dar nu mai trăim suferința, suferința s-a terminat”.  

Nistor Man a fost închis de comuniști 12 ani, fiind printre tinerii intelectuali care au încercat să oprească instaurarea regimului care avea să distrugă elitele.

La închisoarea de la Sighet a stat 9 luni, în perioada 1948-1949. A urmat apoi mutarea în alte închisori, în condițiile în care Sighetul a devenit din 1950 un loc de detenție secret, destinat elitelor, foștilor oameni politici, ziariști, preoți sau episcopi.

 

 

”Dacă Dumnezeu este cu noi, cine poate fi împotriva noastră”?

Nistor Man ne-a vorbit puțin despre ce a îndurat în închisoare, despre foametea cruntă, despre oamenii care au murit de foame, despre bătăi. Nu mai consideră necesar să insiste prea mult cu aceste chestiuni atât de cunoscute.

”Mai suntem trei inși dintre cei care am stat la Sighet care mai trăim. Voi avea 93 de ani la 1 august, eu conduc singur, la volan, mă simt bine, sunt sănătos, nu mă doare nimic....”, ne spune Nistor Man, aproape lăsându-ne fără cuvinte.

Punem o întrebare șablon, legată de ce a însemnat epoca comunismului pentru el și pentru România:

”S-a vorbit de epoca fanarioților, dar cea comunistă a fost mult mai rea, atunci cu fanarioții aveai credința, te puteai mișca, aveai o speranță, sub comunism îți era frică de ce ai vorbit și cu apropiatul, comunismul a distrus toate valorile omenirii... toate valorile le-au distrus și au introdus una singură, ura de clasă, lupta de clasă, distrugerea de clasă, comunismul a fost cea mai neagră perioadă a omenirii...”.

Nistor Man ne-a spus și cum a rezistat atâta timp în închisori:

”Dacă Dumnezeu este cu noi, cine poate fi împotriva noastră?” a fost principiul după care s-a ghidat fostul deținut politic, profesor, actualmente pensionar.

 

Șansa de a fi față în față cu un supraviețuitor

Intermediarul interviului, Petrea Dulgheru, s-a arătat vizibil emoționat de întâlnirea cu Nistor Man, pe care l-a invitat să îl viziteze la Vatra Dornei:

”Mă bucur că am această fericire de a fi alături de unul dintre supraviețuitorii nenorocirilor care au fost la Sighet. Sunt foarte fericit, deși suntem la un moment trist, sunt fericit că sunt alături de un titan, un supraviețuitor care la 93 de ani vine la Sighet... din păcate senatori sau deputați nu vezi pe aici... Sunt și eu fiu de deținut politic, nici eu nu mai sunt tânăr, am 70 de ani, însă lângă domnul profesor mă simt mult mai tânăr, vreau să ajung cel puțin la vârsta lui, să duc mai departe memoria acestui mare om politic care a fost Iuliu Maniu, poate cel mai mare om politic pe care l-a avut România contemporană”.

 

”Comunismul nelegitim, străin de neam și ateu ne-a întemnițat și ne-a ucis pe cei mai buni dintre noi, călcând în picioare legile umane și divine.....

Acțiunea din 5 februarie de la Sighet a cuprins o slujbă de pomenire a lui Maniu, chiar în celula în care și-a dat ultima suflare. 

”Comunismul nelegitim, străin de neam și ateu ne-a întemnițat și ne-a ucis pe cei mai buni dintre noi, călcând în picioare legile umane și divine... să ne rugăm pentru ei...” sunt cuvintele emoționante rostite de Nistor Man în fața celor adunați la comemorare.

Manifestările dedicate lui Iuliu Maniu au continuat cu un seminar la care a fost invitat să vorbească și doctorul Petrea Dulgheru, reprezentantul Sucevei la Sighet. Asta pentru că doctorul sucevean este deja cunoscut în țară pentru implicarea în acțiuni de suflet, pentru cinstirea României Mari și a oamenilor care au fost în prima linie pentru realizarea ei.

 

Propunerea dorneanului Dulgheru pentru marcarea a 70 de ani de la dispariția lui Maniu 

Dulgheru merge de 30 de ani la Marea Unire de la Alba Iulia, iar de zece ani conduce solia Sucevei la Marea Unire. De câțiva ani, acesta merge an de an la Sighet și s-a implicat în deschiderea Casei Memoriale Iuliu Maniu de la Bădăcin-Sălaj.

Anul trecut, în decembrie, Dulgheru a marcat 30 de ani de când este nelipsit de la Mare Unire de la Alba într-un pelerinaj unionist, de trei zile, care a cuprins Cetatea Sucevei, Putna, Sighet, Alba Iulia, Bădăcin și Gorunul lui Horea.   
”Vă rog ca la anul, când se împlinesc 70 de ani de la moartea lui Maniu, să punem umărul să-i facem un film documentar, atâta timp cât mai avem în viață martori vii, așa cum este domnul Man, căruia îi doresc să ajungă la 102 ani, vârstă la care a ajuns și bunicul meu. Avem câteva imagini cu Maniu, avem imaginile de aici, din închisoare, avem mărturii ale celor care i-au fost colegi de celulă, avem și câțiva supraviețuitori, e păcat să nu realizăm acest documentar”, a fost mesajul lui Dulgheru pentru cei care vin an de an la Sighet, pentru a comemora moartea marelui om politic.

 

Memorialul de la Sighet, locul în care orice român ar trebui să ajungă măcar o dată

Ca în fiecare an, manifestările de la Sighet s-au încheiat cu o slujbă de pomenire la Cimitirul săracilor, de la marginea orașului Sighet, unde erau îngropați clandestin cei care mureau în celule, fără a li se ști exact locul de veci.  

Din cei 200 de oameni politici închiși la Sighet, 50 nu au supravieţuit perioadei 1950-1954, care a fost practic una de exterminare lentă. 
Iuliu Maniu a fost arestat la 14 iulie 1947 de către autorităţile comuniste şi judecat pentru „înaltă trădare”. Prin sentinţa dată pe 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viaţă. A fost mai întâi închis în penitenciarul din Galaţi, iar în august 1951 a fost transferat împreună cu Ion Mihalache şi alţi naţional-ţărănişti la Sighet. Bătrân, în prag de 80 de ani, Iuliu Maniu a mai rezistat la Sighet un an și jumătate.
El a murit la o lună după ce a împlinit 80 de ani, pe 5 februarie 1953, cu mâhnirea că puterea comunistă acaparase totul și zdrobise nemilos oamenii care au condus anterior țara, fapt care nu poate fi iertat sub nici o justificare și oricâte generații ar trece de acum încolo.

Închisoarea de la Sighet a devenit muzeu memorial în 1993, prin implicarea Fundației Academia Civică. Proiectul a fost propus Consiliului Europei de către Ana Blandiana.

Din fericire, clădirea închisorii, deși abandonată zeci de ani, a rămas în picioare, astfel că vizitatorii de acum pășesc prin celulele și spațiile în care au stat închiși Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Brătienii și mulți alții.

Pentru cine nu știe, fosta închisoare este astăzi decorul-cadru pentru ceea ce s-a întâmplat în timpul comunismului în România și în celelalte țări din Centrul și Estul Europei. În fiecare celulă a ei, transformată în sală de muzeu, se găsește un detaliu tematic sau cronologic legat de secolul marcat de comunism. Așadar, la Sighet se predă o adevărată lecție de istorie generală privind atrocitățile comunismului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lecția de viață a unui deținut politic la Sighet, ajuns la 92 de ani: ”orice rău trebuie uitat, dacă nu uităm ne autodistrugem”.
 Vizualizări articol: 1428 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lecția de viață a unui deținut politic la Sighet, ajuns la 92 de ani: ”orice rău trebuie uitat, dacă nu uităm ne autodistrugem”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei