Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 27 (7944)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Secretul succesului și al perfomanței

Neurofizicianul Jerre Levy, de la Universitatea din Chicago, o autoritate în domeniul bilateralizării emisferice, este convins de valoarea simetriei bilaterale a creierului. Creierele normale, spune ea, sunt formate pentru a fi depășite. Ele operează la niveluri optime numai atunci când procesele cognitive sunt suficient de complexe pentru a activa ambele emisfere. Desigur că marile personalități, bărbați și femei din istorie, nu au avut capacități intelectuale superioare în amândouă emisferele. Dar în schimb ei au fost capabili să atingă niveluri excepționale de motivație emoțională și de capacitate de atenție, în care părțile creierului sunt integrate la un nivel superior, adică se află în sincronism emisferic.

În mod normal, emisferele dreaptă și stângă generează semnale care sunt adesea independente unele de altele. Sincronizarea emisferică a creierului reprezintă o condiție neobișnuită în care cele două activități electrice sunt echilibrate. Ea este posibilă prin înclinația acestuia de a răspunde la frecvențe diferite. Știm, de mai multe decenii, că cele două emisfere cerebrale au capacitatea de a face diferența. Astfel, atunci când un semnal sonor de o anumită frecvență este aplicat la o ureche și un semnal de frecvență ușor diferită este aplicat la cealaltă ureche, cele două emisfere cerebrale trebuie să acționeze la unison, pentru a „auzi” un al treilea semnal, care constituie diferența lor. Dacă se emite de exemplu un semnal de 440 de hertzi în urechea dreaptă, care corespunde creierului stâng, și un semnal de 445 de hertzi în urechea stângă, care corespunde creierului drept, diferența va fi de 5 hertzi, adică un sunet care intră în gama Theta. Dacă diferența dintre cele două frecvențe cade în gama de răspunsuri electrice ale creierului, creierul intră în rezonanță cu acest semnal și își crește intensitatea electrică până la atingerea acestei frecvențe. Un astfel de comportament este denumit frecvență de răspuns de urmărire (frequency following response, FFR). S-ar părea că are loc o integrare a emisferelor cerebrale datorită acestei sincronizări.

Una dintre cele mai mari autorități în materie de sincronizare cerebrală este doctorul Lester Fehni. Observațiile sale asupra relațiilor dintre activitatea undelor cerebrale și comportamentul omului l-au convins că sincronizarea emisferelor este legată experimental de un sentiment de uniune. Dr. Fehni a observat ceea ce atâtea alte persoane au experimentat în mod subiectiv. Există un fel de senzație de integrare globală a creierului. Este ca și cum, fiind mai puțin conștienți din punct de vedere mental, ați deveni mai conștienți pe un alt plan și ați funcționa mai intuitiv. Persoanele care pot învăța să-și sincronizeze undele cerebrale își vor mări într-o manieră considerabilă potențialul creierului lor nu numai pentru învățătură și dezvoltare, ci și pentru deschiderea față de alte niveluri de conștiență. Ele învață să treacă în felul acesta dintr-o parte a oglinzii în cealaltă.

De când a început să fie folosit encefalograful ca mijloc de cercetare și diagnosticare au fost descoperite pattern-uri (scheme) specifice, ca indicatori ai stărilor neobișnuite de conștiență. Chiar dacă undele cerebrale nu se limitează la această definiție, ele reprezintă mediul electrochimic în care se manifestă realitatea percepută. Or perceperea realității se modifică în funcție de starea de conștiență a celui care percepe. În 1934, anumite studii au revelat faptul că undele cerebrale și stările de conștiență asociate lor pot fi modificate prin stimulări vizuale repetitive, cu o frecvență cunoscută. Acest fenomen a fost denumit antrenament. Interesul științific pentru antrenament a durat de-a lungul deceniului șase. Zece ani mai târziu, cercetările științifice confirmau că flash-urile luminoase ritmice provoacă schimbări în ritmurile cerebrale. Așa s-a născut treptat observarea fenomenului sincronizării emisferice a creierului. Cartografiile topografice de înaltă rezoluție furnizează indicații asupra modului în care funcționează anumite regiuni ale creierului, demonstrând topografic efectele sincronizării emisferice. Institutul Monroe folosește un aparat capabil să prezinte o asemenea cartografie topografică de înaltă rezoluție. Totul se conectează la un calculator, sau alt calculator compatibil, și permite o medie de analize pe 24 de canale. Aparatul a fost studiat pentru a facilita optimizarea rapidă a protocoalelor de răspunsuri cerebrale, la indiferent ce stimuli exteriori.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Secretul succesului și al perfomanței.
 Vizualizări articol: 2635 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 27 voturi
Secretul succesului și al perfomanței5.0527

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei