La Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava au avut loc mai mult activități în cadrul Campaniei RESPECT, campanie care a urmărit diminuarea cazurilor de violență din mediul școlar prin acțiuni educative specifice componentelor: Responsabilitate. Educație. Siguranță. Prevenție. Emoție. Comunicare. Toleranță.
Am aflat de la prof. Gabriela-Parascheva Hisem că proiectul a mobilizat 211 elevi ai Colegiului de Artă, dar și parteneri precum Organizația Salvați Copiii - Filiala Suceava și Biroul pentru Siguranță Școlară - IPJ Suceava.
Printre activitățile desfășurate amintim „curcubeul emoțiilor”, care a inclus expoziția online cu simbolurile campaniei RESPECT, prezentate într-o manieră artistică; Activitatea de informare în rândul tinerilor liceeni realizată cu sprijinul Organizației Salvați Copiii Suceava, cu rolul de a informa elevii despre felul în care ar trebui să își gestioneze emoțiile; Activitate de prevenție, în parteneriat cu Biroul de Siguranță Școlară - IPJ Suceava, reprezentat de ofițer Mărioara Nica, la care au participat elevii claselor a VII-a A și B, activitate în cadrul căreia s-a adus în atenția elevilor consecințele legale ale actelor de agresiune și violență.
Lucrări plastice, afișe, colaje, compuneri
Participanții la proiect au urmărit videoclipul „Fii bun ori de câte ori este posibil!
Întotdeauna este posibil!”, postat de inspectorul școlar Tatiana Vîntur, cât și alte filmulețe educative. Elevii au realizat lucrări plastice, postere, afișe, colaje și compuneri despre fiecare dintre cuvintele magice ale temei: Responsabilitate, Educație, Siguranță, Emoții, Comunicare și Toleranță.
Campania a avut și o abordare sportivă a componentelor RESPECT, în cadrul activității „Să ne consumăm energia prin sport”, activitate dominată de spiritul de fairplay care a surprins prin jocuri sportive, dar și prin jocuri de cuvinte, importanța respectului, empatiei, sportului, prieteniei, educației, cinstei și toleranței.
„Respectul poate fi asociat cu meritul. O făcea într-un mod devenit celebru Immanuel Kant, în <Critica raţiunii practice>, arătând că respectul, deşi nu îl arătăm în mod explicit, nu îl exteriorizăm neapărat, totuşi nu ne putem împiedica să îl nutrim în forul nostru lăuntric, atunci când acesta este întemeiat pe calităţile de necontestat ale persoanei respective”, a mai completat prof. Gabriela-Parascheva Hisem. Echipa de proiect: inspector școlar pentru educație permanentă prof. Tatiana Vîntur, directorul Colegiului de Artă prof. Bejinaru Alexandra-Veronica, Coordonatorul pentru proiecte și programe educative și extrașcolare (CPPE) prof. Gabriela-Parascheva Hisem, alături de prof. dr.Cătălin-Alexandru Chifan, prof. dr.Petronela Munteanu,prof.Manuela Muscă, prof.Corina Petrovici, prof. dr. Georgiana-Larisa Popa, prof. inv. primarMaria Sandu,prof.Carmen Sasu, prof. Dana-Elena Trocin,consilier școlarNicoleta Popescu,voluntar Salvați Copiii -Zubjinschi Cristina.