Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 26 (7943)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Analiză

Paradoxul delictelor silvice: volumul tăierilor ilegale în scădere, dar infracționalitatea în creștere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Statisticile pe anul 2021 privind problematica afacerilor ilegale cu lemn scot în evidență un paradox aparent inexplicabil. Pe de o parte, din datele din teren ale Direcției Silvice Suceava și ale Gărzii Forestiere Suceava, volumul de arbori tăiați fără drept este în scădere, de la 1.814 metri cubi în anul 2020 la 1.416 metri cubi în cursul anului trecut. Aceste cifre sunt estimări, dar au totuși la bază inspecții de fond forestier.

Pe de altă parte, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava raportează o creștere a infracționalității silvice constatate cu 70%. Din datele Inspectoratului de Poliție Județean Suceava rezultă faptul că în anul 2021, în județ, s-au înregistrat 365 de infracțiuni, față de 214 în 2020, ceea ce înseamnă o creștere de 70,56%.

Lăsând la o parte cifrele, aceste date duc la o serie de concluzii.

Pe de o parte, tăierile și transporturile ilegale de lemn sunt în scădere, având în vedere dinamica pieței, însă rămân mari, având în vedere că ne raportăm la cifre din trecut mari și foarte mari.

Faptul că a crescut mult numărul infracțiunilor constatate arată că poliția a fost mai prezentă la controale în trafic, respectiv în fondul forestier, aici de cele mai multe ori împreună cu Garda Forestieră Suceava.

 

Multe dosare cu autori necunoscuți care se soldează cu clasări

Se remarcă totuși și că foarte multe dosare sunt deschise cu AN (autori necunoscuți) și tot multe ajung să fie clasate, adică să nu se ajungă la trimiterea în judecată a celor vinovați. 

De exemplu, anul trecut, conform raportului Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, au fost soluționate în total 140 de dosare pe linie silvică, din care doar 19 prin trimiteri în judecată, 82 prin clasare, 9 prin renunțare la urmărirea penală.

 

Controale mai multe și mai eficiente ale poliției, ajutată de legislația mai aspră

Într-un raport al poliției județene, către Prefectura Suceava, se amintesc și principalele motive care au dus la această creștere a infracționalității constatate.

Infracționalitatea silvică a fost prioritizată prin creșterea numărului de acțiuni de control punctuale desfășurate, dar și prin executarea unor acțiuni cu efective sporite, inclusiv cu polițiști din alte județe ori efective de la structura centrală a Poliției Române.

Polițiștii sunt ajutați și de legislația mai aspră, care permite inclusiv confiscarea camioanelor dacă este vorba de transporturi de peste 10 mc lemn transportat ilegal.

Un alt factor al depistării infracționalității în domeniul silvic îl reprezintă schimbarea cadrului legislativ și introducerea sistemului electronic de urmărire a materialului lemnos denumit SUMAL 2.0.

”Prin aplicarea întocmai a modificărilor legislative s-a dispus indisponibilizarea mijloacelor de transport material lemnos în situațiile în care s-a probat caracterul ilicit”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Sunt mai multe exemple foarte recente de autotrenuri de zeci de mii de euro confiscate pentru transporturi ilegale de peste 10 mc lemn.

 

Polițiștii nu ocolesc în rapoartele oficiale nici rolul direct al activiștilor de mediu

Conducerea poliției județene a arătat, inclusiv în documentele oficiale, că are o colaborare bună și cu activiștii de mediu, datorită cărora s-a înregistrat o creștere a constatărilor directe de contravenții și infracțiuni silvice.

După cum am arătat recent în Monitorul de Suceava, Daniel Bodnar a reușit să strângă în jurul său un grup de activiști de mediu, dar și de colaboratori de prin sate, astfel că sunt adunate date despre transporturi ilegale ce sunt sesizate apoi poliției, după o verificare prealabilă. Multe din aceste sesizări s-au concretizat cu cantități mari de lemn confiscate și nu numai.

Activiștii de mediu vin cu sesizări ceva mai rar, dar de regulă mai bine documentate. Concluzia ar fi și că aceștia par să fi trecut de perioada de ”haiducism” când urmăreau camioanele pe drumuri și sunau la 112, uneori fără nici un fundament.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Paradoxul delictelor silvice: volumul tăierilor ilegale în scădere, dar infracționalitatea în creștere.
 Vizualizări articol: 1610 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Paradoxul delictelor silvice: volumul tăierilor ilegale în scădere, dar infracționalitatea în creștere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei