Magia naturii continuă să ne surprindă zi de zi, iar „căprioarele albe” de la Pătrăuți, desprinse parcă din povești, bucură privirile a mii de adulți și copii.
De fapt, este vorba de două femele de cerb lopătar, cu blană de culoare albă, un fenomen foarte rar, care apare o dată la câteva generații, dar care, în cazul de față, s-a transmis de la mamă la fiică, după cum ne-au explicat silvicultorii din cadrul OS Pătrăuți, care le țin sub observație de ani de zile, de când a apărut primul exemplar.
“Îmbucurător este faptul că nu au dispărut, ci s-au înmulțit, mai ales că sunt expuse la fel de fel de pericole, inclusiv la atacurile haitelor de câini liberi de prin zonă”, a precizat șeful Ocolului Silvic Pătrăuţi, Stelian Chidoveţ.
Cel mai recent, cele două exemplare de ciute albe au fost văzute și fotografiate de către Ilie Bejenariu, la finalul lunii ianuarie, care a și postat imaginea pe o rețea de socializare.
„Imaginea este cu adevărat magică, exemplarele de căprioare albe fiind extrem de rare. Albinismul nu este o boală sau rezultatul vreunei mutaţii genetice, ci o varietate rar întâlnită.
Experții spun că această culoare dezavantajează animalul pentru că acesta iese foarte tare în evidență, în afara sezonului hibernal.
Albinismul este o anomalie congenitală care constă în lipsa totală sau parţială de pigmenţi în celulele inferioare ale pielii, determinând culoarea albicioasă a pielii şi a părului şi, uneori, culoarea roşiatică a irisului”, a scris Ilie Bejenariu.
Animalele albinoase nu au o viață tocmai ușoară în sălbăticie. Adesea, ele au o vedere slabă, ceea ce le împiedică la vânătoare sau atunci când trebuie să identifice un pericol. Uneori, animalele albinoase au probleme în a-și găsi un partener, iar inabilitatea de a se camufla în natură (cu excepția perioadelor de iarnă), le face vulnerabile în fața prădătorilor care le pot observa ușor.