Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va avea un centru de cercetare în comuna Dorna Candrenilor. Universitatea ieșeană a preluat deja sediul viitorului Centru de cercetare de la Dorna Candrenilor și a ajuns la zece stațiuni de cercetare științifică și practică studențească, depășind astfel Universitatea București, cu nouă stațiuni și Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, cu șase. Centrul de cercetare de la Dorna Candrenilor a fost atribuit Universității „Alexandru Ioan Cuza” printr-o Hotărâre de Guvern, la inițiativa rectorului instituției de învățământ superior ieșene, prof.univ.dr. Tudorel Toader. Acesta a participat, vinerea trecută, alături de primarul comunei Dorna Candrenilor, Dănuț Candrea, la semnarea protocolului de predare-primire a noului spaţiu, folosit în trecut ca sediu de primărie, imobilul având o suprafață de 1.897 de metri pătrați.
Tudorel Toader a precizat că UAIC își propune, astfel, extinderea bazei materiale prin crearea unui centru de formare pentru studenții Facultății de Geografie și Geologie din cadrul universității ieșene și pentru realizarea activităților practice cuprinse în planurile de învățământ. „Bazinul Dornelor constituie una din zonele geografice ale României prin prisma resurselor turistice pe care le oferă. Pregătirea profesională a acestei forțe de muncă nu este întotdeauna și cea adecvată pentru practicarea meseriilor din domeniul turismului. În acest context, Universitatea intenționează să înființeze Centrul Regional de Formare Profesională în Turism (CREATUR), în zona Dorna Candrenilor. Nevoile sectoriale și regionale de formare în turism, bazate atât pe necesitățile angajaților din acest sector privind calificarea și perfecționarea profesională, cât și pe dinamica pozitivă a înființării de locuri de muncă în acest domeniu, justifică existența unei asemenea centru”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului Hotărârii de Guvern prin care UAIC a preluat imobilul din Dorna Candrenilor.
Tudorel Toader a arătat că formarea profesională teoretică şi practică va avea în vedere calificarea pentru una din următoarele meserii din domeniul turismului, respectiv ghid turistic, manager în activitatea de turism, agent de turism-ghid, administrator pensiune turistică, tehnician în hotelărie, recepționer, ghid național de turism (tour-operator) și formator. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a mai transmis că prin Centrul Regional de Formare Profesională în Turism (CREATUR) se vor asigura servicii de tutorat sau informare pentru practica la locul de muncă, va facilita integrarea la locul de practică sau muncă a practicanților, contribuind astfel la dezvoltarea competitivității organizaționale prin creșterea calității forței de muncă și gradului de motivare a acesteia.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași mai deține în județul Suceava și Stațiunea de Cercetare și Practică Studențească „Ion Gugiuman” de pe Rarău.