Pesta porcină africană dă din nou mari bătăi de cap autorității sanitar-veterinare sucevene, două noi cazuri fiind depistate în această săptămână, unul la Pleșești - Vulturești și unul la Corocăiești - Verești. Grav este că focarele se întretaie cu cel de la Dolhasca, depistat tot recent, iar zona de supraveghere a focarelor cuprinde și ferma de porcine de la Verești, cea mai mare din județ.
Ferma de la Verești, care figurează cu 23.800 capete de porci, are activitatea blocată în următoarele 30 de zile, în sensul că nu poate vinde porcii pregătiți pentru sacrificare, respectiv nici aduce un lot nou de purcei. Perioada de restricții se poate prelungi, dacă mai apar focare ori dacă cele actuale nu pot fi închise.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, a explicat de ce situația este delicată: ”Știm că cei de la fermă aveau fluxuri de 5.000 de intrări și ieșiri, însă situația este complicată, trebuie să fim foarte prudenți și să luăm măsuri energice pentru a nu se ajunge la mai rău. Din păcate, cel puțin în cazul de la Pleșești proprietarul spune că a cumpărat recent cei doi purcei de la un comerciant ambulant, cu o mașină cu numere de Neamț, care a umblat prin sat. Acest comerț ilegal pare a fi principalul vector de răspândire a pestei porcine africane și rugăm sucevenii să fie mai responsabili, să înțeleagă că acest virus poate avea efecte economice dezastruoase și nu pot lua porci de oriunde și oricum. Până la urmă, tot oamenii au de pierdut, porcii nefiind înregistrați sanitar-veterinar crescătorii nu pot fi despăgubiți”.
Dacă la Pleșești au fost depistați cu virusul și sacrificați imediat doi porci, la Corocăiești - Verești este vorba de cinci porci, tot dintr-o gospodărie.
Marea problemă este că datele arată că virusul circulă puternic în județele Iași și Botoșani, dar și în Suceava, cel puțin pe partea de județ aflată spre acestea, zona Dolhasca-Vulturești-Verești și comunele din jur.
Crescătorii sunt rugați să nu cumpere porci din mașini, de la comercianți ambulanți, ci doar animale înregistrate sanitar-veterinar, iar asta când va permise situația epidemiologică.
Doar așa crescătorii pot fi despăgubiți dacă virusul le intră în gospodării.
Rata de mortalitate a porcilor atinși de pestă porcină africană este de 100%, decesul survenind în câteva zile.
Primul simptom important al bolii este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.
Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome.