Municipiul reședință de județ, Suceava, are buget aprobat pentru 2022, valoarea acestuia fiind de 574.734.135 lei la venituri și 576.283.360 lei la cheltuieli.
Conform inițiatorului, primarul Ion Lungu, este un buget echilibrat, realist, dar și de dezvoltare, cu lucrări de investiții în valoare de 264.741.900 lei.
Dacă o bună parte dintre investițiile bugetate sunt deja demarate, fiind finanțată continuarea acestora, altele sunt lucrări noi, precum alimentarea cu energie termică și montarea instalațiilor de încălzire în Bazar, roata panoramică, ruta alternativă de acces pentru cartierul Europa, hală de lactate în Piața Mică sau fântână arteziană muzicală, în zona de agrement Tătărași.
Primarul Ion Lungu a precizat că bugetul local pentru 2022 a fost „construit” inclusiv prin consultarea tuturor grupurilor de consilieri, fiind acceptate și o bună parte dintre amendamentele acestora.
Totuşi, la vot, nu s-a văzut sprijin de la PSD și USR, ai căror reprezentanți au criticat modul de construire a proiectului de buget, precum și două dintre investițiile propuse – roata panoramică și fântâna arteziană muzicală.
„Nu sunt contra repartizării banilor pe cheltuielile de funcționare sau dezvoltare, dar roata panoramică și fântâna arteziană nu sunt lucrurile cele mai așteptate de către cetățeni. Știu că trebuie să ajutăm dezvoltarea turismului și să sprijinim mediul de afaceri, dar cetățenii Sucevei au nevoie de drumuri, infrastructură, parcări, locuri de joacă pentru copii și locuri de muncă. Dacă am stabili aceste priorități nu ne-am împrăștia pe 60 de obiective, precum ruta alternativă Suceava – Botoșani, care se va finaliza probabil în 10 ani. Banii băgați acolo nu produc efecte economice”, a spus Dan Nichiforel, de la USR, anunțând din start că va vota contra.
Reproșuri similare au venit și din partea PSD, în principal de la președintele organizației municipale, Ioan Dan Cușnir.
Replica primarului la criticile formulate a fost: „Este o strategie pe care mi-o însușesc – îți propui mult, faci mai mult, îți propui puțin, nu faci mai deloc. Una dintre sursele de venit ale orașului va fi activitatea de turism. Acolo alocăm anul acesta 10 milioane de lei, iar la străzi 10 milioane de euro. Proporțiile sunt clare, nu se iau banii de la străzi pentru a se face roata panoramică sau fântâna arteziană. Sunt orășele care au oportunități de agrement pe care noi nu le avem. Dacă vrem să facem turism trebuie să avem și obiective de atracție”.
Decizia formațiunilor politice care au criticat proiectul de buget a fost vizibilă și la votul final, unde bugetul local a fost aprobat cu 15 voturi „pentru”, două „contra” și patru abțineri.