Transportul public în comun din municipiul Suceava a ajuns să fie subvenționat mai mult de la bugetul local decât termoficarea.
Mai exact, Primăria Suceava are prevăzute în bugetul acestui an 28 de milioane de lei drept subvenții pentru acoperirea diferenței de preț la biletele TPL și a diferenței de preț la gigacalorie, după cum a anunțat miercuri primarul Ion Lungu.
„Este pentru prima dată de când sunt primar când subvenția la TPL e mai mare ca cea de la termoficare. Avem 15 milioane de lei pentru transport public și 13 milioane de lei pentru termoficare”, a spus edilul Sucevei.
La această situație s-a ajuns ca urmare a faptului că s-a scumpit foarte mult energia electrică, utilizată acum ca principal combustibil de către flota de autobuze electrice achiziționată de primărie, au crescut costurile și cu carburanții petrolieri, care sunt încă utilizați, pentru autobuzele Irisbus Iveco și microbuzele Karsan, dar și pentru că a crescut costul forței de muncă, care reprezintă o parte semnificativă a cheltuielilor lunare de funcționare a transportului public local.
În același timp, paradoxal, când în toată țara au sărit în aer costurile termoficării, la Suceava au scăzut, energia termică fiind produsă pe biomasă, nu pe gaz metan, care s-a scumpit foarte tare, iar reducerea TVA, la 5%, a dus la reducere mai consistentă a subvenției acordate de la bugetul local.